Politika

Додик: Завршити мандат високог представника

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће међународна заједница изгубити сав легитимитет, уколико током сједнице Управног одбора Савјета за провођење мира (ПИК), која почиње данас у Сарајеву, не буде завршен мандат високог представника, или утврђен датум његовог престанка.


Додик је јуче најавио да ће на засједању Савјета за провођење мира поручити да ОХР спречава ток европских интеграција БиХ, због чега је БиХ највећи губитник, те да он убудуће неће учествовати на овим сједницама.

"Без обзира на то да ли ће ме више икада позвати или не, то ће бити моје задње обраћање Управном одбору Савјета ПИК-а, јер је изгубио сваки легитимитет да одлучује о овом питању. Против тога смо да се ово тијело бави и уставним промјенама, јер нема ништа с тим", рекао је Додик, додавши да мисли да је ово добар тренутак за затварање ОХР-а и да се престане са међународном интервенцијом у БиХ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић потврдио је да ће присуствовати сједници ПИК-а, али да од овог дводневног скупа не очекује ништа посебно "јер, у БиХ нису могућа нека револуционарна рјешења, него еволутивни пут".

"БиХ мора изаћи из мистике, из нечег што је манифестационо. Њој недостаје много суштине. У овој земљи сви, а понекад и међународни представници, показују површност. Када би пронашли успјешну земљу коју је изградио ПИК, ја бих одмах преписао тај модел", изјавио је Шпирић јуче новинарима.

Учешће на засједању ПИК-а потврдио је и предсједник Партије демократског прогреса /ПДП/ Младен Иванић, који, такође, не очекује да ће се десити било шта посебно.

"ОХР се неће угасити, јер није постигнут договор о имовини", рекао је Срни Иванић и истакао да се ПИК неће бавити уставним промјенама, јер то није њихов мандат.

Ништа посебно од сјединце ПИК-а не очекује ни предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић, који је потврдио долазак у Сарајево.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијер Солана не очекује да ће на овој сједници ПИК-а бити одређен датум трансформацијом ОХР-а у канцеларију специјалног представника ЕУ, али истиче да ће се то прије или касније десити.

Говорећи о очекивањима од предстојеће сједнице ПИК-а, високи представник Валентин Инцко недавно је изјавио да је направљен одређени помак у испуњењу услова за затварање ОХР-а, али да то није довољно да би могао препоручити затварање ове канцеларије, односно њену трансформацију у канцеларију специјалног представника ЕУ.

Амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш изјавио је недавно да ће послије сједнице ПИК-а бити одлучено о даљим корацима у бутмирском процесу, а да ће питање трансформације ОХР-а у канцеларију специјалног представника ЕУ бити разматрано када буду испуњени услови.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog