Politika

Брамерцов извјештај веома повољан по Србију

БЕОГРАД - Најновији извјештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца веома је повољан по Србију и у њему пише да је Београд остварио нови напредак у сарадњи са Хашким тужилаштвом и да се очекује да би Ратко Младић и Горан Хаџић могли да се нађу у Хагу.


У извјештају који ће главни тужилац 3. децембра представити Савјету безбједности УН, не наводи се израз "пуна сарадња", али се истиче да је Брамерц задовољан тренутним напорима које власти у Србији улажу да би ухапсиле преосталу двојицу бјегунаца Младића и Хаџића - преносе београдски медији.

Истовремено, Брамерц тражи да ти напори буду настављени све док не буду ухапшени Младић и Хаџић.

Ово је трећи по реду Брамерцов извјештај у којем тужилац оцјењује да је Србија направила напредак у сарадњи са Трибуналом у Хагу, али први у коме се експлицитно наводи да очекује да би акције које се спроводе могле да доведу до хапшења Младића и Хаџића.

У извјештају се наводи да су у протеклих шест мјесеци безбједносне агенције наставиле да интензивно трагају за бјегунцима.

Брамерц очекује да би такав, како се наводи, "побољшани приступ, као и оперативне активности које се спроводе могле да у блиској будућности резултирају хапшењем преосталих бјегунаца, Ратка Младића и Горана Хаџића".

Констатовано је да више не постоје неријешени захтјеви Тужилаштва за достављање документације из државних архива те да су власти у Србији омогућиле свједоцима да се појаве у хашким судницама.

Додаје се да су у специфичним ситуацијама српска полиција и Тужилаштво за ратне злочине предузели неопходне мјере да осигурају безбједност потенцијално угрожених свједока.

И даље, међутим, остаје нејасно да ли ће ове оцјене бити довољне за деблокаду наставка евроинтеграција Србије.

Од извјештаја Брамерца и од начина на који га буде образложио, не само у пред Савјетом безбједности, већ и током консултација са шефовима дипломатија ЕУ, могла би да зависи и одлука Холандије да пристане на деблокаду Прелазног трговинског споразума Србије са ЕУ.

Дипломате у ЕУ сматрају да би то могло бити довољно за одмрзавање споразума.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog