Društvo

Београд: Специјално тужилаштво добило доказе из Добоја

БЕОГРАД - У Специјалном тужилаштву у Београду потврдили су да су добили доказе из Добоја, у Републици Српској , укључујући фотографије Жељка Миловановића са оружјем, које је коришћено приликом атентата на хрватског новинара Иву Пуканића.


У рачунару који је користио Жељко Миловановић, оптужен за убиство сувласника "Национала" Иве Пуканића 23. октобра 2008. године, полиција РС пронашла је фотографије на којима он позира с оружјем које је касније коришћено у атентату на хрватског новинара .

У Специјалном тужилаштву у Србији потврдили су да су добили доказе из Добоја и да ће их користити на предстојећем суђењу.

Полиција РС је у стану у Добоју пронашла његов рачунар са спољном меморијом на којима су биле фотографије Миловановића са полуаутоматском пушком "спас 12", карабин М48, снајперска пушка ССГ, "Г3 Хеклер и Кох", аутоматском пушком "Фол", "калашњиковим" и четири различита пиштоља.

У оптужници, која је подигнута у Хрватској, наводи се да су атентатори планирали да Бојан Гудурић с крова сусједне зграде убије Иву Пуканића, ако експлозив закаже, хицем из снајперске пушке ССГ, с којом се сликао Миловановић.

Хрватски недјељник "Национал", који је објавио фотографије, наводи да је аутоматску пушку "Фол" с фотографија хрватска полиција касније пронашла код Дарија Анића у кући у мјесту Лекеник, у Хрватској.

На оружју је пронађен и ДНК осумњичених Роберта Матанића, Жељка Миловановића и Дарија Анића.

Миловановић, који је ухапшен у Београду, терети се да је илегално из БиХ у Хрватску пренио оружје за атентат, с којим се и фотогрфисао, као и да је поставио експлозив којим су убијени Пуканић и Франић.

Полиција РС сумња да је Миловановић побјегао само неколико минута прије него што су они упали у стан, па зато није понио са собом рачунар, а, према писању "Национала", Миловановићу је у бјекству из РС помогао један функционер МУП-а који ради на потрагама.

Он се потом једно вријеме крио на Сокоцу, а одлазио је и на Јахорину, а затим је био у Црној Гори, па је пребачен у Београд, а, како сумњају српски истражни органи, то је учињено како би убио неке државне функционере у Србији.

У Београду и Загребу оптужница за убиство Пуканића и Франића подигнуте су истовремено 26. октобра.

Српско Специјално тужилаштво терети Сретена Јоцића, Миловановића и Миленка Кузмановића, а хрватско тужилаштво Роберта и Луку Матанића, Амира Мафаланија, Бојана Гудурића, Слободана Ђуровића, али и Миловановића.

У српској оптужници наводи се да је група коју је предводио Јоцић добила милион и по евра, али се не открива име наручиоца.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog