Republika Srpska

Дерипаска отпушта 2 300 радника у Црној Гори

МОСКВА, ПОДГОРИЦА - Руска "Ен плус група" Олега Дерипаске договорила се са Владом Црне Горе о отпуштању око 2 300 радника из подгоричког Комбинат алуминијума Подгорица /КАП/ и никшићког Рудника боксита.


Из "Ен плус групе" наводе да је тренутно у обје компаније запослено више од 3 900 радника. Споразум, који одређује будућност црногорских предузећа, потписали су замјеник директора "Ен плуса" Мајкл Носал и министар привреде Црне Горе Бранко Вујевић.

У саопштењу "Ен плус групе" се додаје да ће Влада Црне Горе до 31. децембра ове године дати државне гаранције за постојеће и будуће дугове КАП-а у висини од 135 милиона евра.

"Државним гаранцијама биће обезбијеђена средства која ће омогућити КАП-у и никшићком комбинату да регулишу задуженост пред кредиторима, да заједно финансирају социјални програм за отпуштених око 2 300 радника, као и да повећају обртни капитал", додаје се у саопштењу.

"Ен плус група" предаће Влади Црне Горе половину својих акција КАП-а и никшићког рудника боксита, а себи оставити право да их поново откупи.

У саопштењу се додаје да споразум прецизира нову формулу за цијену струје за КАП. До краја 2012. године биће повезана са цијеном алуминијума на Лондонској берзи метала, а при том ће расходи КАП-а за електричну енергију бити израчунати по новој формули и ретроспективно, почев од 1. јануара 2009. године.

"Ен плус група" и Влада Црне Горе су се договорили о наставку инвестиционог програма за КАП, чији обим у наредних пет година треба да износи 39 милиона евра.

Договорено је и да "Ен плус група" и Влада Црне Горе до 31. децембра ове године повуку тужбе у међународним судовима и одбаце друге узајамне претензије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog