Svijet

Без наговјештаја ко ће бити предсједник ЕУ

ЛОНДОН - Сутрашњи самит на којем би требало да буду изабрани предсједник и министар спољних послова европског блока, могао би да се претвори у фарсу, а трочасовна вечера европских лидера на којој би одлуке требало да се донесу могла би да потраје до викенда, јер још нема чак ни наговјештаја консензуса, пише британски дневник "Тајмс".


Шведски премијер Фредерик Рајнфелдт, чија земља тренутно предсједава Унијом, има задатак да листу потенцијалних кандидата за обје функције сведе на најмању могућу мјеру, те у том циљу непрестано води телефонске консултације са колегама из осталих земаља чланица.

"Тајмс" истиче да напоре шведског премијера, изгледа, претјерано не цијени чак ни шведски министар за Европу Сесилија Малмстром, која је за цијели процес рекла да није баш у потпуном расулу, иако је признала да договора још нема.

Према писању листа, највише шанси да буде изабран за првог предсједника Уније и даље има белгијски премијер Херман ван Ромпуј, док се за мјесто шефа дипломатије помиње много више имена, од када се из трке повукао британски министар иностраних послова Дејвид Милибанд.

Други британски лист "Индипендент" оцјењује да је избор предсједника ЕУ још једна у низу великих илузија наметнутих европској јавности.

Лист наглашава да нови предсједник неће имати никакву извршну улогу нити овлаштења да доноси било какве одлуке док ће његов главни задатак бити да припрема редовне самите Уније и, како стоји у Лисабонском уговору, "њихов рад чини ефикаснијим."

"Индипендент" закључује да ће предсједник Уније, заправо бити главни портпарол европског блока.

Осим тога, многе европске земље су одлучне у намјери да на положај именује непознатог политичара из неке од мањих земаља и тиме се обезглављеност Уније наставља, а на чувено питање бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера `кога да позовем када желим да разговарам са Европом?` неће бити адекватног одговора," наводи "Индипендент".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog