Društvo

Григорије: Патријарх ће бити изабран за три мјесеца

БЕОГРАД - Владика захумско-херцеговачки Григорије каже да ће нови патријарх Српске православне цркве бити изабран у року од три мјесеца и да не види да ће у вези с тим бити неких трвења у Цркви, "као што неки људи прижељкују".


"Нови патријарх биће изабран у року од три мјесеца, 40 дана од смрти патријарха, као што налаже Устав СПЦ. Мислим да ћемо сви ми епископи имати хришћански приступ томе", рекао је владика Григорије.

Он је додао да себе не види на мјесту патријарха, али да ће "учинити оно што буде служба" и да себе види "на некој планини како чува овце, што је његов сан".

На питање да ли ће патријарх Павле бити проглашен за свеца, владика Григорије је рекао да је то "врло озбиљна процедура за одговорне људе у цркви и да не треба олако и тек тако да се жури са тим".

"Црква и Бог имају другу мјеру времена, није журба за то. Такав је био и патријархов став", навео је он, додајући да се људи усуђују да суде на основу патријархове доброте, али да Црква има уздржан и одговоран став када је та ствар у питању.

Према његовим ријечима, патријарх Павле сад је сигурно код Бога срећан, али, ипак, треба неколико важних ствари да се сложи да би био проглашен за светитеља.

Он је навео да ће патријарха Павла памтити по осмјеху, понашању у најтежим тренуцима, спремности да никада ни у најтежим приликама не заборави на Бога и да се увијек "ухвати" за Јеванђеље.

"Ако будемо показали да смо Црква, као што је то показао патријарх Павле, не бринем се уопште", додао је владика Григорије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog