Svijet

Расте број самоубистава у америчкој војсци

ВАШИНГТОН - Број самоубистава у америчким оружаним снагама ове године достићи ће рекордан број, изјавио је данас замјеник начелника Генералштаба америчке војске генерал Питер Чјарели.


Према подацима, од почетка ове године до сада је 140 војника у активној служби извршило самоубиство и тај број је већ сада изједначен са прошлогодишњим.

"Скоро смо сигурни да ће до краја године овај број бити повећан. То је ужасно, не желим ни на који начин да умањим значај ових бројки", рекао је генерал Чјарели.

Након што су 2009. године повучени из активне службе још 71 војник је извршио самоубиство, што је за скоро 25 одсто више него укупан број у цијелој 2008. години. Поједини војници стигли су кући само неколико седмица прије него што су извршили самоубиство.

Чјарели је упозорио да се не генерализују случајеви самоубистава или да се претпоставља да су повезани са стресом након борби у ратовима у Ираку и Авганистану.

Према његовим ријечима, узроци самоубистава још су нејасни, те да трећина војника који су себи одузели живот никада није било распоређено на дужност у иностранство.

Америчка војска је недавно објавила податке да је један од пет подофицира патио од менталних проблема попут депресије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog