Svijet

Самит Русија-Европска унија: Постављање нових темеља

СТОКХОЛМ - У шведској престоници ће бити одржан самит Русија-Европска унија, на коме ће двије стране покушати да поставе темеље за ново економско и политичко партнерство упркос разликама које постоје у вези енергије, трговине, људских права и климатских промјена.


Предсједник Руске Федерације Дмитриј Медведев и предсједавајући ЕУ шведски премијер Фредрик Рајнфелт покушаће да обнове повјерење које је угрозио прошлогодишњи рат у Грузији, али које подстиче недавно постигнут споразум о механизму „раног упозоравања" којим би се Европа заштитила од несташице гаса.

Како је стални представник Русије при Унији Владимир Чижов недавно најавио, поред ових тема, у Стокхолму ће се разговарати и о рјешавању блискоисточног сукоба, иранском нуклеарном програму и европској безбједности у свјетлу иницијативе руског предсједника о изради новог споразума о безбједности на евроатлантском простору.

Према саопштењу Шведске, предсједавајуће ЕУ, један од приоритета самита ће бити позив Русији да донесе планове за смањење емисија угљен-диоксида у атмосферу, пред конференцију Уједињених нација о клими, у децембру у Копенхагену.

Двије стране ће покренути и питање уласка Русије у Свјетску трговинску организацију.

ЕУ намјерава да посебно нагласи неопходност избјегавања протекционизма и уклањања преосталих баријера између тог блока и Русије, наведено је у саопштењу Шведске.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog