Republika Srpska

Глухаковић: РС примамљива за долазак страних робних ланаца

БЕОГРАД - Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић изјавио је да је РС уредила законску легистативу и примамљива је као економски простор за улагања и долазак страних робних ланаца.


"Нама је драго да је конкуренција, која је здрава, добро дошла у РС и ми подржавамо сваку пословну иницијативу која ће доћи са квалитетом робе и услуга и то сигурно сви потрошачи подржавају", рекао је Глухаковић у Београду, гдје се одржава регионална конференција "Ефикасна политика заштите конкуренције за већу конкурентност".

Он истакао да није задовољан одређеним потезима који се виде на просторима РС у појединим трговачким ланцима, јер у њима постоји велики број производа из њихових држава, а мало производа из РС.

"Сигурно се сви правдају да имају сертификате, те да су те робе, које они пласирају у својим робним ланцима, са заштићеним знаком. Мислим да и ми у РС имамо квалитетних производа који могу се наћи на рафовима тих робних ланаца", истакао је Глухаковић.

Он је нагласио да је свака конкуренција добродошла, али да се мора имати једна добра тржишна утакмица која ће у једну руку да штити домаћи производ.

"Не смијемо бити затворени, ово је слободна трговина. Држава која има затворен систем сигурно није у концепту европске комисије и ЕУ, али РС настоји да се уклопи у све те међународне токове", навео је Глухаковић.

Он је изразио наду да ће у наредном периоду сигурно још да се побољша законска легистатива, јер је БиХ јединствен економски, трговачки простор, гдје постоје два ентитета и Брчко дистрикт.


"Мислим да морамо врло брзо сви заједно сјести и постићи динамику у вези са израдом појединих законских прописа, подзаконских аката који ће побољшати проток наше робе према ЕУ и улазак робе из ЕУ", поручио је Глухаковић.

Он је додао да се морају појачати заштитни механизми, контрола робе и свијест потрошача, јер свака земља подстиче куповину домаћих производа, па тако и у РС, односно у БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog