Politika

Радмановић: Можда ове године први пут усвојимо буџет за наредну

САРАЈЕВО - Члан Предсједништва БиХ, Небојша Радмановић, оцијенио је да се буџет БиХ лоше планира, јер се не води рачуна о економској кризи у земљи.


"Код оваквог степена економске кризе мора се водити рачуна о социјалним примањима, социјалним категоријама становништва и о развојним програмима. Социјална давања и развојни програми су у ентитетским буџетима, а нама се дешава већ другу годину заредом да више расте буџет БиХ него буџети ентитета и због тога имају проблема, не ентитетске владе, него корисници разних социјалних давања и трпи развој дијелова БиХ", истакао је Радмановић.

Он је истакао да је овако усвојен Нацрт буџета у Савјету министара БиХ предимензиониран и да је он морао водити више рачуна о штедњи, како би се та средства могла прелити у ентитетске буџете.

 

"Нажалост, друга два члана Предсједништва БиХ су сматрала да треба још више издвојити у буџет БиХ"

 

"Нажалост, друга два члана Предсједништва БиХ на јучерашњој сједници су сматрала да треба још више средстава издвојити у буџет БиХ што ће наравно бити на штету ентитета, штету запослених и свих радника у БиХ. Без обзира на мој став око предимензионирања буџета институција БиХ био сам спреман да прихватим Нацрт буџета уколико се консензусом то може договорити, што друга два члана нису прихватила", навео је Радмановић.

Он је истакао да се сада ствара иста ситуација као и прошле године да Приједлог буџета инсититуција БиХ прегласавањем иде у парламент БиХ што ће, како је навео, изазвати нове проблеме.

Радмановић је ипак изразио наду да ће посланици успјети да нађу ријешење да би буџет био по први пут усвојен током текуће године за наредну годину.

"Сви корисници буџета увијек траже више него што је могуће да добију. Врло је тешко то оспорити, вјероватно реалне процјене развоја сваке институције траже више средстава, али постоје они који воде рачуна о могућностима", рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Један број корисника не потроши средства у текућој години а тражи још додатно повећање

Он је напоменуо да се буџет мора ускладити са могућностима, тако се годинама долазило у ситуацију да један број корисника не потроши средства у текућој години а тражи још додатно повећање, што је случај са Министарством одбране које није ни близу потрошио средства планирана у овој години, а тражи значајна повећања за наредну годину.

Радмановић је оцијенио да је "бајка" то што износе многе институције, међу којима и Министарство одбране БиХ, да је неопходно повећати средства због неких евроатлантских интеграција", односно да и пут према евроатлантским интеграцијама подразумјева реалност у планирању и посебно трошењу средстава, с обзиром да је економска реалност у БиХ врло тешка.

Радмановић је оцијенио да је "бајка" неопходност повећања средстава због евроатлантских интеграција

"Тачно је да степен издвајања за Оружане снаге /ОС/ у БиХ није на нивоу који НАТО тражи, али он то нећи бити ни за дуги низ година. Такође је тачно да за опрему ОС БиХ која би била у складу са НАТО стандардима треба више средстава, али и то се мора упоредити са реалним стањем у земљи", истакао је Радмановић, додавши да буџет није план жеља већ план реалних могућности и развоја друштва.

Предсједништво БиХ је на јучерашњој хитној сједници утврдило Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2010. годину за који су гласали предсједавајући и члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Харис Силајџић, док је члан из Републике Српске Небојша Радмановић био против јер су друга два члана тражила повећање буџета у вриједности од 50 милиона КМ, за потребе Министарства одбране БиХ и Фонда за повратак.

Савјет министара БиХ усвојио је на сједници одржаној 5. новембра Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2010. годину, којим је предвиђено да укупни приходи за финансирање институција БиХ у наредној години износе 1.028.034.000 КМ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog