Društvo

Новић, Шкрбић и Омеровић о новом грипу

САРАЈЕВО - У БиХ је од новог вируса грипа типа А Х1Н1 обољело 263 лица, од којих је једно умрло, саопштио је данас у Сарајеву министар цивилних послова БиХ Средоје Новић.


Новић је након министарске конференције у области здравства посвећене новом грипу истакао да је у БиХ урађен план борбе против пандемије грипа, који је Савјет министара БиХ усвојио и који подржавају ентитетска министарства и Свјетска здравствена организација.

Он је навео да је у БиХ постоји изванредна координација ентитета и дистрикта Брчко, али да је неопходно да се учине напори у вези са потпуним повезивањем система информација.

Министар здравља Републике Српске Ранко Шкрбић нагласио је да су ентитетске владе и дистрикт Брчко донијели одлуку да се набави по 350 000 доза вакцина за нови грип и по 30 000 додатних антивирусних лијекова.

Шкрбић је нагласио да је Свјетска здравствена организација обећала да ће набавити 20 000 антивирусних лијекова и Свјетска банка 10 000.

"То ће бити довољно за наредни период ако се узме у обзир и повећање обољелих, па и тежих случајева", истакао је Шкрбић и додао да је Агенцији за лијекове БиХ дат јасан налог да уђе у хитну регистрацију расположивих вакцина реномираних произвођача и да достави документацију.

Према његовим ријечима, из Свјетске здравствене организације речено је да ће до краја овог мјесеца изаћи са листом оних произвођача који су верификовани да могу да врше промет вакцина.

"Може се очекивати да почетком јануара добијемо по 30 000 доза вакцина", рекао је Шкрбић и нагласио да је охрабрујуће да су сва нежељена дејства ових вакцина веома мала и нема бојазни од нежељених реакција.

Он је истакао да ће се план вакцинације у БиХ урадити накнадно, наглашавајући да вакцина против новог грипа још увијек нема у БиХ.

Шкрбић је рекао да не треба правити алармантну ситуацију, јер ће нови грип трајати наредне двије до три године.

Он је нагласио да сада, када је у БиХ обољело више од 100 грађана, нема потребе за брзим тестовима, него ће се најтежи случајеви слати на анализе.

"Овај грип највише погађа млађу популацију, до 30 година", истакао је Шкрбић и додао да у БиХ неће бити затварања школа, већ ће се процјењивати епидемиолошка ситуација и на основу тога ће се посебно затварати школа седам дана јер инкубација толико траје.

Шкрбић је истакао да у наредном периоду не очекује веће поремећаје, то јест већи број обољелих.

Федерални министар здравља Сафет Омеровић нагласио је да су током дана здравствене установе спремне да реагују, али да ноћни сати нису "добро покривени" како би се на вријеме реаговало.

Омеровић је нагласио да кантони у ФБиХ посједују потребну опрему, као што су аспиратори и респиратори, који су, за сада, довољни.

Шеф Одсјека за здравство дистрикта Брчко Адмир Чандић нагласио је да је у Брчком од новог грипа обољело 20 грађана, од којих је 13 средњошколаца Економске школе који су путовали на екскурзију.

Он је нагласио да су ученици под здравственим надзором и да двоје прима лијек "тамифлу".

Чандић је нагласио да су у Брчко дистрикту одштампали 27 000 брошура које ће подијелити грађанима како би се упознали са мјерама превенције.

Представник Свјетске здравствене организације Харис Хајрулаховић истакао је да они континуирано помажу лабораторијске капацитете, као и да имају континуирану сарадњу са здравственим радницима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog