Republika Srpska

Русија у СТО: Са Бјелорусијом, Казакхстаном, или без њих

ШТОКХОЛМ - Русија жели да буде брзо примљена у Свјетску трговинску организацију, али још није одлучила да ли ће то учинити самостално или у савезу са Бјелорусијом и Казахстаном, изјавио је данас предсједник Дмитриј Медведев.


Његова изјава на самиту са ЕУ контрадикторна је коментарима руског изасланика у ЕУ Владимира Чижова, који је рекао да ће Москва ући сама у СТО, али ће координисати пријем са двије бивше совјетске републике.

„Једна ствар је од велике важности и биће ријешена у блиској будућности, а то је да ли ће улазак Русије бити дио процеса наше царинске уније или ћемо то учинити самостално, али уз усаглашавање позиције са нашим партнерима", рекао је Медведев на конференцији за новинаре у Стокхолму.

Он је додао да су могуће обје могућности и да ће бити одабрана она која је бржа.

Руски премијер Владимир Путин у јуну је изјавио да ће Москва ући у чланство СТО само у царинској унији са Бјелорусијом и Казахстаном.

Царинска унија Русије, Казахстана и Бјелорусије ступа на снагу 1. јануара 2010. године. Од тада ће важити јединствене спољне царине и биће успостављено јединствено тржиште за 165 милиона људи.

Уласком у СТО Русија, највећа земља изван организације која окупља 153 државе, добила би приступ другим тржиштима, а чланице СТО могле би наступају на њеном тржишту.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog