Društvo

Распад РТВ система БиХ због Упитника

САРАЈЕВО - Радио-телевизијски систем БиХ распашће се ако менаџмент БХРТ-а настави да омета производњу и емитовање програма Радио-телевизије Федерације БиХ, оцијенио је члан Управног одбора РТВ ФБиХ Раденко Удовичић.


Он је прије два дана напустио сједницу УО Јавног РТВ система БиХ у знак протеста што је БХРТ онемогућила емитовање квиза "Упитник" Федералне телевизије.

"`Упитник' је заједнички пројекат Радио-телевизије Републике Српске и РТВ ФБиХ. То је истински босанскохерцеговачки пројекат и руше га из БХРТ, јер су укинули сигнал да квиз не емитујемо иако су били благовремено обавијештени. Њихово оправдање да нису добили обавјештење на вријеме није тачно јер имамо доказ да су захтјев добили 11. новембра, а квиз је требао ићи 16. новембра", рекао је Удовичић.

Највећи проблем за БХРТ је термин емитовања квиза на ФТВ и РТРС, јер у 19.00 часова почињу вијести БХТ-а, централна инфомативна емисија.

Упућени тврде да је ово најскупљи термин у маркетиншкој понуди јавних емитера, па је због тога настао проблем јер Јавни РТВ систем нема ни јединствен цјеновник, нити се маркетинг дијели како је Закон о Јавном РТВ систему прописао.

Удовичић каже да су сви сагласни да овај закон треба кориговати, али да се проблем унутар РТВ система може ријешити уз мало добре воље.

"Ако буде добре воље проблем се може ријешити, а код директора БХРТ-а Нермина Дурме то нисмо вијдели ових дана", рекао је Удовичић, подсјећајући и на проблем неемитовања фудбалске утакмице БиХ - Португал на програмима свих јавних емитера у БиХ, иако је постојао договор.

Директор УО БХРТ-а Марија Путица потврдила је да Дурмо није више вршилац дужности генералног директора БХРТ-а него је на овој функцији поново Мехмед Аговић, којег је УО смијенио у септембру прошле године.

"На основу одлуке Суда БиХ, Аговић је враћен на посао и почео је већ обављати своју дужност", изјавила је Путица.

Она истиче да проблем са РТВ ФБиХ није од јуче и да овај јавни емитер осим права има и обавезе, а то је плаћање услуга БХРТ-у.

"РТВ ФБиХ дужна је БХРТ-у више од девет милиона КМ. Познато је да смо их тужили и сваких шест мјесеци, на основу одлуке УО БХРТ, биће подношене нове тужбе. РТВ ФБиХ оспорава дуг од око 3,5 милиона КМ, али заборављају да БХРТ плаћа 400 људи који раде за потребе РТВ ФБиХ", рекла је Путица.

И она сматра да се проблем, уз добру вољу, мора ријешити али и да односи треба да се рашчисте.

Путица је најавила да ће, прије нове сједнице УО, организовати састанак предсједника УО три емитера.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog