Društvo

Посљедњи испраћај патријарха Павла

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Павле биће данас сахрањен у манастиру у Раковици у Београду.


Очекује се да ће посљедњем испраћају српског патријарха присуствовати око пола милиона људи из Србије, Републике Српске, Црне Горе и дијаспоре.

Сахрани у манастиру у Раковици, која је планирана за 13.00 часова, претходиће опијело испред храма Светог Саве.

Опијелу, које почиње у 11.00 часова, између осталих, присуствоваће највиши државни званичници Србије, на челу са предсједником Борисом Тадићем, бројне стране делегације, представници свих православних цркава, као и других вјерски заједница.

Посљедњем испраћају патријарха Павла присуствоваће цјелокупно руководство РС на челу са предсједником Рајком Кузмановићем и премијером Милорадом Додиком, као и званичници у институцијама БиХ из РС, међу којима и члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић и предсједавјаући Савјета министара Никола Шпирић.

Опроштајне говоре ће испред храма Светог Саве одржати чувар трона митрополит Амфипохије у име СПЦ, патријарх васељенски Вартоломеј у име свих православних цркава и предсједник Борис Тадић у име руководства и народа Србије.

Делегацију Руске православне цркве због здравствених разлога неће предводити патријарх Кирил већ делегација Синода те цркве, а очекују се и други високи представници цркава и вјерских заједница и државници.

Очекује се и долазак високе делегације Римокатоличке цркве, коју ће чинити око 20 чланова.

Након заупокојене службе у Саборној цркви погребна колона ће у 9.30 часова кренути централним београдским улицама, уз кратко задржавање на Теразијама ради помена, затим ће стићи до храма Светог Саве, а ковчег са патријархом ће на рукама грађана бити пренесен до мјеста за опијело у 11.00 часова.

По завршеном опијелу поворка аутомобила ће се упутити до манастира у Раковици, гдје ће патријарх бити сахрањен око 13.00 часова.

Најављено је и да ће полиција свима који буду дошли из Републике Српске, Црне Горе и Македоније и осталих земаља бити на услузи да им помогне да што лакше стигну до одредишта.

Из цркве су апеловали на грађане да на испраћај патријарха не носе вијенце и цвијеће, него да дају прилог за довршетак изградње храма Светог Саве, као и да се од вољеног патријарха опросте на опијелу.

Претходних дана вјерници су се, чекајући у километарским колонама, опраштали од патријарха Павла, чије тијело је изложено на цјеливање у Саборној цркви.

Патријарх Павле биће, према његовој личној жељи, сахрањен у порти манастира Раковица.

Његова светост патријарх Павле биће сахрањен поред патријарха Димитрија, првог патријарха обновљене Патријаршије, а ту је сахрањен и Васо Чарапић, јунак Првог српског устанка.

Његова светост патријарх српски Павле упокојио се у недјељу, 15. новембра, на ВМА гдје је био на лијечењу од 13. новембра 2007. године.

Патријарх Павле био је 44. патријарх. На челу СПЦ био је од 1990. године, када је на трону наслиједио патријарха Германа.

Сахрану ће директно преносити Радио-телевизија Србије, чији сигнал ће преузети и Радио-телевизија Републике Српске.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog