Politika

Додик: Спремни смо за обе варијанте

БЕОГРАД - Премијер Републике Српске Милорад Додик рекао је да се РС спрема и за варијанту да БиХ остане и преживи, али исто тако и за варијанту да не може да преживи.


"Али, у тој варијанти, мораћемо да проведемо неки легитиман процес, а све се мора завршити, ипак, референдумом на крају", рекао је Додик РТС.

Поводом оцјене Међународне кризне групе /МКГ/ да у БиХ нема потенцијала за нове сукобе, али да Српску може да угрози једино неопрезна авантура ако крене у референдум за отцјепљење, Додик је поновио да "референдум постоји као опција, али сада није право вријеме за то".

"Увјерен сам да ће времена бити. РС не прави никакву авантуру, али ја вама не могу рећи све своје планове или оно што ми у РС мислимо да треба да урадимо", рекао је Додик и подсјетио да задњи извјештај МКГ говори да је у БиХ основни проблем ОХР и високи представник.

Према његовим ријечима, ако БиХ не може да функционише, треба да се мирно разиђе, а не да уђе у неки сукоб који би изазвао страдање људи.

"Нико не прави тај сценарио, али БиХ ће се мрцварити, остати у сталном стању привремене бесконачности у погледу неких могућих рјешења. За то вријеме ми ћемо у РС да градимо РС најбоље што можемо и она данас по свим елементима је економски, политички и социјално стабилна", додао је премијер РС.

Поводом текста у магазину "Форин аферс" да је БиХ на ивици колапса и да мале варнице могу да доведу до репризе рата, Додик истиче да "међу људима нема капацитета за рат и сукобе" и да у РС нико не помишља на било какав сукоб, не зато што не би знали да се бране, него зато што мисле да је то беспотребно.

Он је подсјетио на оцјене високог званичника ЕУ Хавијера Солане да нема елемената који могу дугорочно угрозити безбједност у БиХ, као и НАТО-а да БиХ не може да уђе у сукоб, без обзира на политичке тензије.

"Можда је могуће, ако то странци искреирају на неки начин. Ради се о политичким процесима, у којима се врши притисак тврдњама о неком могућем рату. Требало би да се Милорад Додик престраши од сукоба и одустане од својих политичких ставова, како би се градила БиХ", додао је он.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog