Svijet

Позив Сјеверној Кореји да се врати у преговоре

СЕУЛ - Амерички предсједник Барак Обама и његов јужнокорејски колега Ли Мјунгбак затражили су од Сјеверне Кореје да се врати за преговоре о денуклеаризацији уз обећање да ће Пјонгјанг заузврат добити велику економску помоћ.


Обама је након разговора у јужнокорејској пријестоници Сеулу рекао да би било добро за народ Сјеверне Кореје да се поново придружи међународој заједници.

Амерички и јужнокорејски предсједник сагласили су се да ће бити постигнут напредак у споразуму о слободној трговини који је потписан прије двије године али још није ратификован.

Према ријечима америчког предсједника, представник Бијеле куће Стивен Босворт посјетиће Сјеверну Кореју 8. децембра, док је Мјунгбак изразио наду да ће Пјонгјанг прихватити приједлог према којем треба да оконча свој нуклеарни програм у замијену за економску помоћ.

Јужна Кореја је посљедња станица на Обаминој турнеји по Азији. Он је претходно посјетио Јапан, Сингапур и Кину.

Око 13 000 полицајаца и војника распоређено је у јужнокорејској пријестоници ради обезбјеђења поводом Обамине посјете.

Демонстранти су од америчког предсједника затражили да учини више по питању поштовања људских права у Сјеверној Кореји, док је било протеста и због његове посјете Јужној Кореји.

У октобру је Сјеверна Кореја изразила спремност да се врати у шестостране преговоре о свом нуклеарном програму, али да прво жели да одржи директне разговоре са САД.

САД су изразиле вољу да се директно састану са Сјеверном Корејом, али само у склопу повратка Пјонгјанга у шестостране преговоре из којих се повукао у парилу.

У шестостраним преговорима учествују обје Кореје, Кина, САД. Русија и Јапан.

У протеклих неколико мјесеци тензије су у порасту након што је Сјеверна Кореја испалила неколико пројектила док је у мају извела другу нуклеарну пробу, због чега су УН Пјонгјангу увеле нову рунду санкција.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog