Nauka

Представљена књига ''Слив ријеке Врбање-ресурси и екологија''

ЧЕЛИНАЦ - У Челинцу је представљена књига "Слив ријеке Врбање - ресурси и екологија", аутора Милорада Докића, која треба да информише људе који живе у овом крају о тренутном стању и некадашњим природним љепотама, те да их мобилише у борби за спас водотока.


О књизи су синоћ говорили рецензенти академик Драго Бранковић, професори Иван Шијаковић и Миодраг Ромић и у име издавача Народне библиотеке "Иво Андрић" из Челинца директор ове установе Момчило Спасојевић.

Они су нагласили да је ријеч о изузетно значајном и врло употребљивом дјелу у којем се укрштају ресурси из овог подручја које се простире на 778 километара квадратних, који су изузетно значајни, и 1 845 загађивача који су побројани у овој књизи, а дневно у водотоке одложе до 30 тона различитог отпада.

Кориштење ресурса у доброј мјери онемогућава небрига човјека према природи и порука ове књиге је управо да је неопходно да се промијени однос човјека према животној средини.

Књига је, нагласили су промотери, својеврстан апел аутора да је човјек постао највећа опасност по природу, јер његов однос и лијеност према заштити природних станишта може му доћи главе.

Она није локалног, него универзалног значаја, јер је човјек угрозио цјелокупну своју животну средину.

Аутор књиге Милорад Докић из Челинца радни вијек је провео у привреди, а посљедњих година је предсједник Удружења за заштиту и ревитализацију слива ријеке Врбање "Врбањски бисери". Књига је резултат управо истраживања овог удружења и његовог настојања да се заштити ово природно станиште.

Он је нагласио да су економисти давно констатовали да нису богати они народи који располажу природним ресурсима, него они који их паметно користе. А вода је свакако најважнији и најугроженији природни ресурс.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog