Svijet

''Жестока битка'' око именовања у ЕУ

ЛОНДОН - Европски лидери састаће се у Бриселу на радној вечери током које се очекује "жестока битка" након што су Њемачка и Француска оптужене да планирају да свог кандидата именују на функцију предсједника ЕУ, пише британски дневник "Дејли Телеграф."


Јуче је откривено да су њемачки канцелар Ангела Меркел и француски лидер Никола Саркози постигли споразум о томе да је њихов заједнички кандидат за предјседника ЕУ, функцију створену Лисабонским уговорим, белгијски премијер Ерман Ван Ромпуј.

Према писању листа, то је наљутило Велику Британију, Шпанију, Италију и Пољску те неколико држава централног и источног дијела Европе.

Вијест о евентуалном споразуму објављена је јуче када је њемачки канцелар најавила њемачко-француски савез за именовање предсједника и министра иностраних послова ЕУ.

Лист наводи да је обим преговора "иза кулиса" откривен након што је њемачки амбасадор у Бриселу Рајнхард Бецуге /Reinhard Bettzuege/ "прекршио закон ћутње" о функцији ЕУ.

Британски дневник наводи да је он "на срамоту њемачког лидера", јавно подржао Ван Ромпуја.

"Њемачка сматра да је белгијски премијер добар кандидат за предсједника ЕУ. Канцелар Ангела Меркел и влада су за Ромпуја и његово евентуално неименовање неће бити добро дочекано у Берлину", рекао је Бецуге.

Њемачки званичници касније су покушали да тврде да је он погрешно цитиран, али су потом признали да су то његови коментари али да није говорио у име владе.

Посљедњи франуцско-њемачки покушај да наметну свог кандидата за неку од функција у ЕУ пропао је 2004. године када је Велика Британија ставила вето на приједлог да тадашњи белгијски премијер Гај Верхофштат буде именован на положај предсједника Европске комисије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog