Republika Srpska

Украјина удвостручава цијену транзита руског гаса

КИЈЕВ - Украјински премијер Јулија Тимошенко најавила је да ће цијена транзита руског гаса за Европу преко Украјине бити удвостручена 2010. године.


У септембру је украјинска енергетска компанија "Нафтогаз" назначила да би цијена у 2010. години за транспорт 1 000 метара кубних гаса на 100 километара требало да износи од 2,7 до 2,8 долара, умјесто досадшање од 1,7 долара.

Јулија Тимошенко најавила је ово поскупљење уочи састанка са руским премијером Владимиром Путином на Јалти на маргинама скупа предсједника влада Заједнице Независних Држава, саопштено је из украјинске Владе.

Украјински предсједник Виктор Јушченко затражио је данас од руског предсједника Дмитрија Медведева да измијени споразум о испоруци гаса, јер су услови, како је рекао, претешки за украјинску економију.

Аналитичари наводе да је Јушченко, у очигледном покушају да "посрами" свог политичког ривала премијера Јулију Тимошенко, која се припрема за разговоре о гасу са Москвом, рекао да је потребна хитна ревизија постојећег споразума о испорукама гаса за Украјину.

Тимошенкова треба да се касније током дана састане са руским премијером Владимиром Путином на Јалти на југу Украјине.

Споразум о којем говори Јушченко закључен је у јануару између украјинске компаније "Нафтогаз" и руског гиганта "Гаспрома" и њиме је окончан спор између двије државе због којег је била угрожена испорука гаса Европи.

Руске испоруке гаса ка Европи преко Украјине биле су почетком године прекинуте дуже од двије седмице због спора о цијени и услова уговора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog