Društvo

РАК: Поклањамо велику пажњу заштити дјеце од непримјерених садржаја

САРАЈЕВО - У БиХ и региону поклања се велика пажња заштити дјеце од непримјерених телевизијских садржаја, изјавио је генерални директор Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ Кемал Хусеиновић.


Хусеиновић је данас у Сарајеву на конференцији под називом "Заштита дјеце од непримјерених телевизијских садржаја" нагласио да је у БиХ веома ријетко приказивање непримјерених садржаја, те да уколико се то деси, грађани одмах пријављују РАК-у, након чега се предузимају корективне мјере и врше процедуре за утврђивање евентуалног кршења кодекса и правила и предузимају одговарајуће санкције.

"Генерално мислим да бисмо према броју притужби које Агенција добија посљедњих година могли да дамо пролазну оцјену нашим емитерима", рекао је Хусеиновић и додао да је највећа одговорност на уређивачким политикама и уређивачким колегијумима електронских емитера, "који о томе прилично воде рачуна".

Менаџер програма за заштиту дјеце у норвешкој организацији "Заштитимо дјецу" Аида Бекић истакла је да је у БиХ генерално проблем то што нема статистичких података о томе колико дјеце заиста трпи насиље како би се могли пратити трендови зашто се насиље дешава и који су узроци.

Бекићева је додала да ова норвешка организација пуно ради на испитивању насиља у друштву у БиХ и позвала научне институције да врше испитивања зашто се дешава насиље, ко су најчешће жртве, истичући да је веома битно да се испитају сви услови у којима дјеца живе.

Према њеним ријечима, у свијету су вршена истраживања и установљено да дјеца пред телевизијом проведу око 10 часова дневно, а да канали који приказују дјечији програм садрже око 60 одсто насиља.

"То је поражавајући податак и зато је битно да медији обавезно означавају који је садржај примјерен за дјецу, као и да пазе шта пуштају у којем термину, јер су на дјецу посљедице тога што гледају несагледиве", нагласила је Бекићева.

Директор УНИЦЕФ-а у БиХ Флоренс Бауер нагласила је да родитељи, наставници, његоватељице морају пратити шта дјеца гледају на ТВ-у и пријавити неприкладне садржаје које примијете.

"Битно је да помогну дјеци да схвате садржај програма како би разликовали добро и лоше", нагласила је она и додала да ТВ станице морају поштовати критеријуме које је успоставило друштво, узимајући у обзир да је то у најбољем интересу за дијете.

Она је истакла да је значајно да се данашња конференција одржава у седмици када се обиљежава 20 година Конвенције о правима дјетета.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog