Svijet

Инспектори УН у обиласку иранских нуклеарки

БЕЧ - Инспектори УН обишли су данас друго иранско нуклеарно постројење, изјавиле су дипломате, након што су изразиле бојазан да признање Техарана о постојању ове атомске локације значи да их има још.


Инспектори намјеравају да обаве додатне контроле на локацији Фордов, као и да добију податке о развоју овог нуклеарног пројекта и његовој оригиналној намјери. Они желе и да разговарају са директором и дизајнерима постројења.

Иран је обавијесто Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) о постојању овог постројења у септембру. ИАЕА наводи да је Иран правно обавезан да обзнани сваки план о градњи нуклеарних постројења, што Техеран оспорава.

ИАЕА је раније објавила да њени инспектори током прве посјете овој локацији прошлог мјесеца нису сакупили све потребне информације.

Ирански званичници кажу да је постројење на локацији Фордов изграђено за случај да постројење за обогаћивање уранијума Натанц буде бомбардовано.

Ирански амбасадор у ИАЕА Али Асгар Солтанијех изјавио је да сумње у постојање додатних атомских постројења нису основане, ни поштене и да његова земља испуњава све обавезе према агенцији УН.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog