Politika

Закључци са сједнице ПИК

САРАЈЕВО - Управни одбор Савјета за провођење мира (ПИК) у БиХ на сједници у Сарајеву није разматрао одлуку о транзицији ОХР-а у канцеларију специјалног представника ЕУ (ЕУСР) јер политичари у БиХ нису испунили пет постављених циљева, рекао је високи представник Валентин Инцко.


"Међународна заједница гледа на затварање ОХР-а као корак на путу ка коначном циљу, а то је БиХ као држава која је мирна, стабилна и неповратна на путу ка евроатлантским интеграцијама", рекао је Инцко на конференцији за новинаре на којој је предочио закључке донесене на дводневној сједници Управног одбора ПИК-а, која је данас завршена у Сарајеву.

Инцко је нагласио да за једини конкретан напредак, који је остварен од прошле сједнице ПИК-а, треба захвалити ОХР-овом тиму под вођством Џејсона Тејлора, који врши попис имовине.

"ПИК је захвалио том тиму који је за мање од два мјесеца обишао све катастарске канцеларије и да није било опструкције Геодетске канцеларије Републике Српске данас би доставили комплетан попис", тврди Инцко.

Он је најавио да ће попис државне имовине бити окончан најкасније за двије до три недјеље, те да ће бити постављен на веб страницу ОХР-а како би јавност имала увид у податке.

"Ми ћемо завршити технички дио посла, а политичарима остаје њихов задатак да постигну политички договор о расподјели имовине и да усвоје потребне законе", нагласио је Инцко.

Високи представник је поручио свима који су говорили да ОХР само жели да продужи мандат да је попис имовине доказ да ова канцеларија ради на испуњавању услова за властито затварање.

Он је похвалио и напредак постигнут на испуњавању услова за либерализацију визног режима, који је охрабрење за даље успјехе, истичући да је укидање виза изузетно важно за све грађане БиХ.

Према његовим ријечима, ПИК је јуче током разговора са домаћим политичким лидерима и предсједавајућим Савјета министара посветио пажњу и домаћем процесу уставних реформи.

"Иако промјена Устава није услов за затварање ОХР-а, поштивање људских права и обезбјеђивање функционалних институција је обавеза коју политичари имају према свим грађанима. У принципу сви се слажу са оцјеном да се питање измјене Устава ријеши и да се отвори европски пут", рекао је Инцко.

Он је нагласио да је на домаћим политичким лидерима да обаве своје задатке који ће БиХ покренути ка европским интеграцијама, а представници ЕУ су јасно рекли да нема кандидатског статуса док се не испуне приоритети за затварање ОХР-а.

"Испуњавање ових циљева БиХ даје знак да су њене институције довољно сазреле, не само за гашење ОХР-а, већ и да се прихвате изазови које носе интеграције у ЕУ и НАТО. Приближавање ЕУ нема алтернативе јер је то најбоље рјешење за БиХ у политичком, економском и безбједносном смислу", поручио је Инцко.

Према његовим ријечима, успјех у испуњавању већине или готово свих 174 задатка потребних за либерализацију визног режима за грађане БиХ, доказ је да је конструктиван договор не само могућ него и успјешан.

Инцко је рекао да је ПИК од њега затражио да се посвети рјешавању проблема у Мостару, што ће учинити након консултација са амбасадорима до краја новембра или почетком децембра.

Када је ријеч о страним судијама и тужиоцима у правосудним институцијама БиХ, високи представник рекао је да је ПИК апеловао да домаће власти учине додатни напор да ово питање буде ријешено.

"Стране судије и тужиоци који овдје раде и када би отишли морали би имати замјену, а тај посао преузели би домаће судије и тужиоци. УО ПИК-а позвао је високог представника да размотри који се даљи кораци могу предузети да се ријеши ово питање", рекао је Инцко.

Он је рекао да ће наредни састанак Управног одбора ПИК-а бити одржан 24. и 25. фебруара 2010. године, када ће поново бити размотрена сва питања и, вјероватно, питање транзиције ОХР-а у ЕУСР.

Високи представник напоменуо је да се, упркос чињеници да је на претходном засједању ПИК-а усвојен план за окончање супервизије у Брчком, на овој сједници морало извијестити да један од ентитета одбија да испуни своје обавезе из Коначне арбитражне одлуке.

"Једна од ствари која није испуњена јесте објављивање мојих одлука у Службеном гласнику РС. То се још није десило мада су моје одлуке објављене у службеним гласницима БиХ и дистрикта Брчко", рекао је Инцко.

Први замјеник високог представника и супервизор за Брчко Рафи Грегоријан изјавио је да нису испуњени услови за гашење супервизије, јер то, према његовим ријечима, блокира РС.

Он је појаснио да су отворена питања у смислу омогућавања грађанима Брчко дистрикта да промијене држављанство, те питања која се тичу снабдијевања електричном енергијом и узајамних дуговања.

Грегоријан је напоменуо да супервизија над дистриктом Брчко остаје, "а када се Српска повинује Анексу два Дејтонског споразума биће вријеме да се размотре наредни кораци" у правцу окончања супервизије.

Инцко је током конференције за новинаре изразио солидарност са Фудбалском репрезентацијом БиХ и њеним селектором Ћиром Блажевићем, напомињући да је Португал једна од најбољих екипа на свијету.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog