Politika

OХР покушава ''на мала врата'' да промијени Устав

БИЈЕЉИНА - ОХР је у протеклом периоду донио низ штетних одлука по Републику Српску, а сада се покушава да "на мала врата" буде промијењен Устав БиХ, сматра професор Владимир Лукић из Бањe Луке.


Он је указао на недопустиви пренос надлежности са ентитета на БиХ којим се озбиљно нарушавају и сужавају ингеренције РС.

Лукић је изјавио да је РС у свим областима постигла далеко више од Федерације БиХ, па се сада ревизијом Дејтона желе прикрити сви промашаји.

"Овде се не испуњава једна цивилизацијска тековина као што је попис становништва како би се могло наставити с манипулацијама, а ОХР доноси одлуку да се попише државна имовина. То је апсурд јер је управо у Дејтону ријешено шта коме припада по територијалној и правној надлежности", објашњава Лукић.

Он је навео да је проблем то што Канцеларија високог представника испуњава жеље политичара из ФБиХ.

"Било би најчасније да се ОХР под хитно достојанствено повуче, јер више не пролазе никакви ултиматуми и пријетње, те се на то дефинитивно мора ставити тачка", истакао је професор Лукић.

Лукић, који је на Мировној конференцији о БиХ, одржаној у Дејтону од 1. до 21 новембра 1995. године, био члан експертског тима РС за утврђивање граница између два равноправна ентитета, каже да треба нагласити да РС није створена у Дејтону, као што се то данас покушава приказати.

"Ми смо прије доласка у Дејтон имали све елементе државности, територију, становништво, власт", истиче Лукић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog