Svijet

На чело ЕУ изабрани релативно непознати политичари

ЛОНДОН - Европски лидери додијелили су двије највише функције политичарима који су релативно непознати на међународној политичкој сцени и тај избор означио је врхунац процеса модернизације који је трајао читаву једну деценију, а који би требало ефикасније да усмјери глобални утицај Европе, пише британски дневник "Фајненшел тајмс".


Лист наводи да су одлуком о избору Ермана ван Ромпуја за првог предсједника ЕУ и лејди Кетрин Ештон за новог шефа дипломатије ријешене интерне размирице у редовима Уније, али да и даље остаје отворено питање да ли су на те функције изабрани најбољи кандидати.

Европске дипломате наглашавају да именовање предсједника из Белгије и шефа дипломатије из Велике Британије одражава потребу да се избалансира утицај великих и малих чланица, да се функције подјеле између двије најснажније политичке групације и да се обезбједи да на један од највиших положаја буде изабрана жена.

"Фајненшел тајмс" оцјењује да ни ван Ромпуј ни Ештонова нису значајне политичке личности и додаје да ће многи сасвим сигурно сматрати да је Европа показала своју неспособност да удари печат на глобалну политику.

Други британски дневник "Гардијан" истиче да Европа, послије петогодишњег натезања, није донијела задовољавајућу одлуку.

Према писању листа, први предсједник у историји ЕУ биће белгијски премијер који пише хаику пјесме и о којем се мало зна не само у свијету већ и у његовој сопственој земљи, а високи представник за спољну политику "биће способна, али непозната лабуристичка бароница која је потпуно непозната."

"Лист оцјењује да нико се за њима неће окренути у Бриселу, а камоли у Пекингу. Европски континент синоћ је направио корак уназад и пропустио значајну шансу да заустави даље кретање ка свијету којим ће доминирати два пола - САД и Кина," сматра "Гардијан".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog