Politika

Шпирић: БиХ може и мора без ОХР

БИЈЕЉИНА - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је да БиХ може и мора да функционише без ОХР-а, те да је унутрашњи дијалог незамјењива форма успјеха ове земље.


Он је рекао да БиХ није подијељена само Дејтонским мировним споразумом већ је то земља у којој постоје суштинске подјеле.

"Присуство међународне заједнице и ОХР-а заправо `цементира` БиХ као подијељену земљу. Сама расправа о томе да ли ОХР треба БиХ или не говори о трагично подијељеној земљи. Ова земља може и мора да функционише без ОХР-а и то је једини начин ако се жели обезбиједити БиХ као демократска држава. Све док постоји ОХР и међународни представник имаћемо међународну оцјену да је БиХ политички незрела земља која је, малтене, са лудачком кошуљом и која даље не може да напредује на евроатлантском путу", рекао је Шпирић.

Он је изразио увјерење да "пасивност бошњачке политичке елите која обезбјеђује останак међународне заједнице заправо ствара лош амбијент за све, али ствара и нова радна мјеста за администрацију међународне заједнице чиме се не доприноси никаквом дефинитивном добру за БиХ".

Шпирић је, додао да присуство ОХР-а и високог представника са бонским овлаштењима у БиХ производи невиђену дозу политичког паразитизма.

"Будућност БиХ мора почивати на унутрашњем дијалогу, а не на дијалогу са међународном заједницом и ОХР-ом. То је слијепа улица . Све дотле док људи у БиХ отворено не буду сјели и разговарали о свим страховима, свим изазовима, свим отвореним питањима без ОХР-а и без високог представника - то је неуспјешна земља", каже Шпирић.

Он је рекао да не мисли да Бања Лука и РС мање цијене ОХР од бошњачке политичке елите у Сарајеву, него показују већу политичку зрелост 15 година након Дејтона.

"Политички смо одрасли и не мислимо да међународна заједница треба да глуми старијег брата било коме. Али, ако то неко жели онда мора да каже: `на нашем мјесту ће сједити представници међународне заједница и заступаће нас`. Тада, међутим, нема потребе за двоструком улогом и за двије столице на једном мјесту", рекао је Шпирић.

Он је поновио да је унутрашњи дијалог незамјењив за БиХ, а присуство ОХР-а и високог представника кочи тај дијалог.

"Зашто би људи разговарали о најсложенијим питањима ако једна страна очекује да ће то умјесто ње урадити неко из међународне заједнице. ОХР је прерастао у своју супротност и сматрам да је за БиХ опасно да стојимо на једној тачки, да се не крећемо ка европском путу . А, ако будемо дуго стајали на једној тачки то ће развити алтернативне пројекте за БиХ, слабиће евроатлантску идеју у БиХ, а алтернативни пројекти су завршеци процеса подјеле у БиХ или покушај изградње шеријатске државе", истакао је Шпирић.

Он сматра да евроатлантски пут нема алтернативу за све у БиХ и зато се мора промијенити улога међународне заједнице.

"Треба дати власт онима које су изабрали грађани ове земље, а не канцеларији високог представника", закључио је Шпирић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog