Politika

Раскинули Тачи и Сејдију

ПРИШТИНА - Демократска партија Косова /ДПК/ Хашима Тачија формирала је нову коалицију са Алијансом ново Косово бизнисмена Беџета Пацолија и Демократским савезом Дарданија Неџата Дација.


Медији на албанском језику преносе, позивајући се на изворе из врха ДПК-а, да је синоћ раскинута коалиција ДПК и Демократског савеза Косова.

Према новом коалиционом споразуму, како преноси Радио-телевизија 21 позивајући се на потпредсједника косовске владе Хајредина Кућија, предсједник Косова биће Пацоли, док ће предсједник Скупштине бити Даци.

Пацоли ће замијенити Фатмира Сејдијуа, предсједника Демократског савеза Косова, док ће Даци на челу скупштине замијенити високог функционера Алијансе за будућност Косова Јакупа Краснићија.

Разлог раскида коалиционог споразума, према ријечима Кућија, је коалициони споразум који су потписали Демократски савез Косова Фатмира Сејдијуа и Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја о заједничком наступу у другом кругу локалних избора на Косову, који ће се одржати 13. децембра.

Локални избори на Косову одржани су у недјељу, 15. новебра. Већину предсједничких функција у општинама освојила је Тачијева Демократска партија, али је Демократски савез Косова Сејдијуа освојио власт у Приштини. Највећи повод раскида коалиције Тачи - Сејдију су изборни резултати у Ђаковици, гдје је странка Пацолија у потпуности оспорила изборне резултате, тврдећи да је Харадинај, коме се приклонио Сејдијуу, покрао изборну вољу грађана.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog