Politika

Реаговања на закључке ПИК

БАЊА ЛУКА - Извршни секретар СНСД Рајко Васић оцијенио је да садржај Коминикеа Управног одбора Савјета за провођење мира у БиХ /ПИК/ одражава хаос у којем се тренутно налази ОХР.


"У тај хаос ОХР увлачи и БиХ којој је током свог досадашњег дјеловања нанио много штете", рекао је Васић.

Политичари из Републике Српске оцијенили су да су ставови наведени у Коминикеу УО ПИК-а очекивани и да одражавају намјеру да се продужи мандат Канцеларији високог представника у БиХ.

У Коминикеу УО ПИК-а, који је објављен јуче, изражена је забринутост због недовољног напретка власти БиХ у реализацији пет циљева и два услова који остају нужни за затварање ОХР.

Истакнуто је да БиХ не може да аплицира за чланство у ЕУ док у земљи постоји ОХР.

Предсједник СП Петар Ђокић, коментаришући тврдњу у Коминикеу УО ПИК-а да је недовољан напредак власти БиХ у реализацији пет циљева и два услова неопходних за затварање ОХР, каже да је ријеч о "невјероватној констатацији, ако се има у виду да је ОХР пружао велики отпор својој трансформацији у ЕУСР".

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да је УО ПИК-а, ипак, признао да је ОХР у овом тренутку највећа препрека напредовању БиХ ка ЕУ.

"ОХР је највећа кочница даљег развоја земље и процеса придруживања ЕУ, јер под међународним протекторатом земља не може да напредује на европском путу", истакао је Павић.

Предсједник СДС-а Младен Босић каже да Коминике УО ПИК-а нема никакву суштину и да је јасно да међународни представници немају никакво рјешење за кризу у БиХ.

"Све тачке Коминикеа изгубиле су тежину, јер нема никаквог озбиљног плана да се помогне у рјешавању проблема. У Коминикеу су изнесене само фразе", сматра Босић.

Експерт за Балкан и професор Националног универзитета за одбрану у Вашингтону Стивен Мајер изјавио је да је останак Канцеларије високог представника у БиХ побједа западних дипломата заробљених у прошлости формулом којом покушавају да моћ одлучивања задрже у рукама странаца.

"Та формула може задовољити его западних дипломата, али неће више бити начин за напредак. Она је остатак прошлости из претходне деценије и нечасни начин за рјешавање проблема у БиХ", упозорио је Мајер.

Савјет за примјену мира у БиХ (ПИК) јуче у Сарајеву није донио одлуку о затварању ОХР-а.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog