Društvo

Број умрлих је на нивоу сезонског грипа

БЕОГРАД - Број од 17 особа умрлих од новог грипа у Србији није мали, али је на нивоу сезонског грипа када се упореди стопа обољевања и смртности, рекао је београдски епидемиолог Бранислав Тиодоровић.


Он каже да су сви пацијенти који су преминули имали још неко обољење које се грипом додатно искомпликовало.

"Највише је било дијабетичара, гојазних, имали су и плућне опструкције и кардиоваскуларне проблеме", појаснио је Тиодоровић за београдски "Блиц".

У Србији је, навео је Тиодоровић, први талас новог грипа увелико на заласку, број обољелих се смањује на дневном нивоу, али већ за седам дана може се очекивати сљедећи који би могао да потраје до Нове године.

"Талас који пролази је ипак благ, а до Нове године биће још један. У јануару ће уследити још један, да би ударни почео у фебруару", сматра Тиодоровић.

Он је додао да је за сада најважније да испорука вакцина од компаније "Новартис" стигне до краја новембра, и да вакцинација у Србији почне најкасније половином децембра.

Према његовим ријечи, вакцина прије употребе мора бити атестирана у Агенцији за лијекове Србије.

"Поступак би могао да се скрати за седам-осам дана, јер Новартисова вакцина има атесте европске агенције, швајцарске агенције и неких националних европских агенција. Ми у сваком случају, морамо да проверимо њен састав и да ли је безбедна и ефикасна", рекао је Тиодоровић и истакао да су произвођачи вакцина под великим притиском држава које још немају цепива.

У Србији је до сада потврђено 316 случајева новог грипа А Х1Н1, а умрло је 17 особа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog