Društvo

Узелац: Има напретка, али је повратак и даље спор

БАЊА ЛУКА - Потпредсједник хрватске Владе Слободан Узелац сматра да је постигнут одговарајући напредак у погледу повратка Срба и њихове имовине у Хрватској, али да се тај процес одвија доста споро и не у жељеном броју.


„Вријеме није савезник повратку, како вријеме пролази људи се све теже одлучују да се враћају и радије остају тамо гдје су избјегли и снашли се у другој средини , а с друге стране ја и моји сарадници у Влади чинимо све да свако онај ко одлучи може да се врати", истакао је Узелац .

Он је рекао да је хрватска Влада на добром путу и да може бити задовољна досадашњим нивоом повратка српских кућа и дијела станарских права у Хрватској, истичући да их је помало на том послу зауставила рецесија, али да назнака да ће уз помоћ међународне заједнице тај процес бити помогнут у кретању Хрватске према ЕУ.

На питање да ли ће Хрватска постати пуноправна чланица ЕУ прије него што ријеши српско питање у Хрватској, Узелац је рекао да је рјешавање свих питања избјеглих Срба из Хрватске једно од мјерила за приступ Хрватске у ЕУ.

"У оној мјери у којој се сада та питања рјешавају, од којих нека и теже, тече и процес приближавања Хрватске ЕУ, што се данас и догађа", истакао је Узелац.

Коментришући у последње вријеме различите и контрадикторне податке изнијете у јавности о стварном повратку Срба у Хрватску, Узелац је рекао да су подаци о повратку различити у зависности ко их износи у јавности, али да се тај број креће од 130.000 до 150.000 српских повратника.

"Ако је повратник онај ко је узео хрватске документе, онда је бројка једна, ако је повратник у Хрватску онај који је узео документе и остао живјети тамо гдје је избјегао онда је та бројка мања, јер многи људи у ситуацији када њихови проблеми нису рјешени узели су хрватске документе као повратници, али се нису трајно вратили у Хрватску", истакао је Узелац.

Он је рекао да ће хрватска Влада радити на томе да се људима омогући да слободно одлуче да ли ће се вратити или не и да, независно о томе гдје ће живјети, њихова имовина у Хрватској мора бити њихова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog