Svijet

Разочарења у избор функционера ЕУ

БРИСЕЛ - У првим реаговањима на избор функционера Европске уније, белгијског премијера Хермана Ван Ромпуја и британске политичарке Кетрин Ештон, више је разочарења него одушевљења.


Обје личности нису познате на сцени међународне заједнице и сматра се да избор показује жељу европских лидера да на ове двије позиције - предсједника ЕУ и шефа спољне политике Уније, које је предвидио Лисабонски уговор, имају слабе личности.

Даниел Кон Бендит, вођа Зелених у Европском парламенту, рекао је да је овим избором, "ЕУ дотакла дно".

У наступном говору Ромпуј је рекао је да ће се залагати за Европу која држи до вриједности и заложио се за проширење ЕУ, али није коментарисао изјаву дан уочи избора да сматра да Турска не треба и неће постати равноправна чланица ЕУ.

Ромпуј себе види као медијатора између различитих опција и личности која ће формулисати компримис.

Претпоставља се да су њемачки канцелар Ангела Меркел и француски предсједник Никола Саркози жељели Ромпуја на мјесту предсједника Европског савјета, "јер им неће стајати на путу".

Ромпуј се показао као изванредно способан политичар на националној сцени, који је извео Белгију из дубоке политичке и институционалне кризе која је трајала 18 мјесеци. Познат је као врло вјешт, миран преговарач, који може доћи до договора, што ће првенствено бити његов задатак у наредне двије и по године предсједавања Европским савјетом, односном групом од 27 лидера европских држава.

Именовање политички маргиналне Кетрин Ештон, на моћно мјесто високог представника за спољну политику и потпредсједника Европске комисије, било је велико изненађење.

Британска влада послала је прошле године бароницу Ештон у Брисел да замијени Питера Менделсона на мјесту комесара за трговину. Потпуно је неискусна у питањима међународних односа, а да сазнала је да је кандидат тек неколико часова прије избора.

У наредних пет година располагаће специјалним буџетом и дипломатском службом од 5 000 стручњака, који ће бити распоређени у 120 земаља свијета, и која ће бити потпредсједник Европске комисије.

На самиту у Бриселу, лидери ЕУ синоћ су изабрали белгијског премијера Хермана ван Ромпуја за првог предсједника ЕУ, а Британку Кетрин Ештон, која тренутно обавља функцију комесара ЕУ за трговину, за шефа спољне политике ЕУ.

Ромпуј и Ештон преузеће функције 1. јануара 2010. године.Функције предсједника и шефа спољене политике ЕУ установљене су Лисабонским уговором и требало би да појачају утицај европског блока на свјетској сцени.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog