Politika

Инцко се у извјештају фокусирао на Додика

САРАЈЕВО - Други полугодишњи извјештај високог представника у БиХ Валентина Инцка који ће 23. новембра разматрати Савјет безбједности УН углавном је фокусиран је на премијера Републике Српске Милорада Додика, уз оцјену да он подрива ауторитет међународне управе у БиХ.


Инцко у извјештају наводи како је БиХ у протеклих пола године направила веома мали напредак у реформама, а оштре критике упућене су на рачун Владе и Народне скупштине РС.

Влада РС, према Инцковом ставу, стално напада државне институције, надлежности и законе, констатно изазива ауторитет високог представника и Координационог одбора Савјета за имплементацију мира. Уз то су присутни антидејтонско дјеловање и националистичка реторика, навео је високи представник.

Државне надлежности поткопавају се акцијама Владе РС и Народне скупштине РС када је у питању испуњавање услова из Европског партнерства и либерализације визног режима. Закони који су предложени пред државним парламентом из ових области оборени су управо због противљења РС, наводи се у дијелу извјештаја.

Као антидејтонске активности Инцко наводи позив премијера Додика војницима српске националности у Оружаним снагама БиХ да се врате из Грузије са НАТО вјежбе, уз напомену да „као премијер РС нема командну одговорност и не би требало да се мијеша у надлежности које припадају искључиво држави."

Инцко замјера Додику и изјаве о ратним дешавањима у БиХ које су, како тврди, пуне провокација на рачун ратних злочина и масакра, међународних судија и тужилаца, нелегитимност БиХ и њен опстанак.

"Позивао је /Додик/ на референдум, такођер, описивао је моје одлуке као неуставне, илегалне и криминалне", жали се Инцко.

Он наводи да је поништавање закључака парламента РС у мају ове године, које се односе на пренос надлежности са РС на БиХ, знатно подигло тензије у БиХ.

Међу опструкцијама је изнијета блокада именовања Садика Ахметовића за министра безбједности БиХ, за шта је Инцко оптужио предсједавајућег Савјета министара Николу Шпирића и странку којој припада - Савез независних социјелдемократа.

Инцко се дотакао и подјеле пет милиона КМ медијским кућама уз оцјену да је то забрињавајуће због потенцијалног утицаја на њихову независност, а описао је и како је 18. септембра морао да донесе одлуку о "Електропреносу" БиХ како би спречио уништење те компаније због, како тврди у извјештају, констатног бојкота и опструкција из РС.

У међувремену, од слања извјештаја у Њујорк до сада је ријешена већина проблема на које је Инцко указао и за то окривио Додика, од усвајања закона за либерализацију визног режима и именовања министара до постизања договора власника компаније "Електропренос" о њеном раду.

Истовремено је Хашки трибунал у случају против српског генерала Драгомира Милошевића одбацио његову одговорност за злочин на сарајевској пијаци Маркале, а ослобађајући га одговорности и за злочин на бувљој појаци у Сарајеву и сам навео да није сигурно која је од војски у БиХ испалила пројектиле, на шта је указивао и српски премијер Додик.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog