Svijet

Кетрин Ештон: Нисам неискусна већ ојачавам европски глас у свијету

ЛОНДОН - Нови министар иностраних послова ЕУ Кетрин Ештон одбацила је данас критике да њој недостаје искуство у области дипломатије, тврдећи да ће њена улога ојачати европски глас у свијету.


Британка Кетрин Ештон, која је тренутно на функцији еввропског комесара за трговину изабрана је синоћ на функцију шефа европске дипломатије која је створена Лисабонским уговором.

"Планирам да током сљедећих мјесеци и година покажем да сам ја најбољи избор за ову функцију", рекла је Ештонова.

Она је изложена критикама у британским медијима због недостатака искуства у области иностране политике, јер никада није била на сличној функцији.

Херман ван Ромпеј изабран је за првог предсједника ЕУ, а Кетрин Ештон за новог шефа дипломатије

Именовање политички маргиналне Кетрин Ештон, на моћно мјесто високог представника за спољну политику и потпредсједника Европске комисије, било је велико изненађење.

Британска влада послала је прошле године бароницу Ештон у Брисел да замијени Питера Менделсона на мјесту комесара за трговину. Потпуно је неискусна у питањима међународних односа, а сазнала је да је кандидат тек неколико часова прије избора.

У наредних пет година располагаће специјалним буџетом и дипломатском службом од 5 000 стручњака, који ће бити распоређени у 120 земаља свијета, и која ће бити потпредсједник Европске комисије.

Ромпеј и Ештонова преузеће функције 1. јануара 2010. године.Функције предсједника и шефа спољене политике ЕУ установљене су Лисабонским уговором и требало би да појачају утицај европског блока на свјетској сцени.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog