Politika

Инцко: Влада ФБиХ разједињена, слаба и нефункционална

САРАЈЕВО - Међународни представник у БиХ Валентин Инцко у извјештају који ће у понедјељак поднијети Савјету безбједности УН оцјењује да је Влада Федерације БиХ разједињена, слаба, нефункционална и суочана са социјалним немирима због захтјева ММФ-а за смањење буџета.


"Највећи изазов је свакако упитна способност Владе Федерације да смањи трошкове одређене за ратне ветеране и друге политички релевантне социјалне категорије", наводи Инцко.

Као проблем Федерације издвојен је Мостар због немогућности хрватских и бошњачких политичара да се договоре о успостављању власти више од годину дана након посљедњих избора.

У извјештају се констатује и да се под утицајем етничких тензија повећава насиље фудбалских навијача, при чему се износе детаљи са недавних нереда у Грудама у којима је један младић убијен.

Уз оцјену да се тешкоће у Федерацији БиХ настављају Инцко подсјећа на више криза кроз које Влада пролази од смјене Неџада Бранковића, те детаљно описује како се Влада повукла пред противљењем грађана да се њихова примања смање због ребаланса буџета, што је услов за испуњавање услове ММФ-а како би добили свој дио од 1,2 милијарде евра у трогодишњем стендбај аранжману.

"Штрајкови глађу, блокаде путева и граница, те пријетње демонстрацијама од стране синдикалаца, ратних ветерана и пољопривредника су се умножиле, да би 18. јуна неких 7 000 ратних ветерана, цивила жртава рата и ванратних инвалида демонстрирало пред зградом Федералне владе у Сарајеву", наводи Инцко.

Високи представник тврди да нови федерални премијер Мустафа Мујезиновић покушава да одржи курс у испуњавању обавеза ентитета према ММФ-у, суочавајући се са демонстрацијама и са бројним расправама са хрватским министрима за које Инцко у извјештају наводи да су фрустирани због прегласавања на засједањима Владе.

Он појашњава како су четири хрватска министара бојкотовала рад Владе након што су прегласани у расправи о траси будућег аутопута кроз Херцеговину, након чега је формирана радна група за рјешавање тог проблема а један министар Бошњак, како га Инцко описује, поднио је оставку и то је мјесто још непопуњено.

У извјештају се наводи да су односи у Федерацији поново уздрмани због проблема нафтних терминала у луци Плоче у сусједној Хрватској, који су у власништву Владе, а налазе се пред банкротом.

Инцко напомиње да Федералном Уставном суду још увијек мањка троје судија, због борбе која се води између Високог судског и тужилачког вијећа и предсједника ентитета Борјане Кришто.

"Предсједник Федерације је номиновао хрватске и српске кандидате, који нису прошли у Дому народа Федерације", појашњава он.

Инцко упозорава и да су плате судија и тужилаца усаглашене на свим нивоима у БиХ сада под пријетњом у Федерацији због настојања да се смање трошкови у складу са захтјевима ММФ-а.

"Иако су државне и власти Републике Српске успјеле да смање трошкове у складу са захтјевима ММФ-а без резања судијских плата, Федерација се увелико оглушила о изражену забринутост моје канцеларије и ВСТС-а", закључио је високи представник.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog