Politika

Eвропски либерали усвојили резолуцију ЛДП из Србије

БЕОГРАД/БАРСЕЛОНА - Европски либерали усвојили су данас на Конгресу у Барселони резолуцију Либерално-демокртаске партије из Србије, којом се утврђује да је хапшење и изручење хашких оптуженика Ратка Младића и Горана Хаџића претпоставка за потпуну интеграцију Србије у ЕУ, односно за пријем у чланство, а не за одмрзавање трговинског споразума.


Ову формулацију је усвојила и холандска партија "Д66", чиме је први пут једна холандска политичка партија стала иза захтјева ЛДП- а да се Србији сада отвори могућност примјене Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) и практично подношење кандидатуре за пријем у ЕУ, а да се током тог процеса оконча изручење преосталих хашких оптуженика, саопштено је из ЛДП.

ЛДП наводи да сада први приоритет спољне политике Србије треба да буде обезбјеђивање подршке холандске владе за почетак примјене ССП до краја године, које ће бити праћено и подношењем кандидатуре.

"Ово само може да ојача европске снаге у Србији и подигне ефикасност у окончању сарадње, која остаје услов за пуноправно чланство. Успели смо да тежиште померимо са простог одмрзавања примене Трговинског споразума, који, уколико наставимо да радимо у наредним недељама, више не би требало да буде споран, и везала га за онај тренутак када Србија буде даље одмакла у процесу пријема у пуноправно чланство", саопштено је из ЛДП.

У саопштењу се наводи да је ово велики корак напријед, али никако није разлог за предах, опуштање и славље.

" Сви даљи кораци су на Србији, и то су нам јасно предочили холандски партнери. Морамо да покажемо да смо способни да уђемо у вишегодишњи процес пријема у чланство ЕУ, укључујући и доказ да смо правна држава способна да спроводи законе и у потпуности заврши сва изручења Трибуналу", наводи ЛДП.

ЛДП поручује да Србија тешко стечени кредибилитет и нове поруке из холандских политичких кругова не смије прокоцкати и да одустанемо од испуњавања обавеза.

"Много смо радили са свим европским либералнима, међу којима је и десет (од 27) комесара Европске комисије, четири премијера земаља ЕУ и велики број министара спољних послова, који ће већ на састанку 7. децембра разматрати могућност почетка примјене Прелазног трговинског споразума. Нема сумње да ће сви представници европских либерала на овом и свим другим будућим састанцима заступати ставове који су усвојени у резолуцији ЛДП-а", наведено је у саопштењу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog