Politika

Додик: Инцко је увриједио српски народ

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик поручио је високом представнику у БиХ Валентину Инцку да је увриједио српски народ у БиХ, јер није изразио саучешће поводом смрти Његове светости патријарха српског Павла и тиме, бар куртоазно, показао да разумије да у БиХ живе и Срби.


"Када нисте нашли за сходно да од 15. новембра до јуче изразите своје саучешће српском народу поводом смрти српског патријарха, обраћање након сједнице УО Савјета ПИК-а била је и посљедња прилика да то учините и на тај начин нам, бар куртоазно, покажете да разумијете да у БиХ живе и Срби и да су у овој држави и конститутивни народ", наводи се у писму које је премијер РС упутио високом представнику.

Додик је у писму високом представнику изразио незадовољство његовим обраћањем новинарима у Сарајеву након сједнице Управног одбора Савјета за провођење мира (ПИК), којим је показао да је навијач само једног народа.

"Изражавам своје најдубље незадовољство Вашим обраћањем новинарима јуче у Сарајеву, након сједнице УО Савјета ПИК-а. Разумијем да покушавате послати поруку грађанима БиХ да волите њихову државу и да дијелите њихову жалост због неуспјеха фудбалске репрезентације у баражу за одлазак на свјетско првенство. Али, господине Инцко, Ви сте заборавили да у БиХ живе и Срби који су јуче сахрањивали свог патријарха, Његову светост господина Павла", навео је предсједник Владе РС.

Додик је Инцку напоменуо да је обраћање након сједница Савјета ПИК-а била прилика да то учини и истакао да је својим понашањем послао поруку да је у БиХ дошао као навијач једне стране.

"Вашим карикатуралним обраћањем новинарима, са заставом БиХ око врата, Ви сте јуче Србима послали поруку да сте овдје дошли као навијач и то једне стране, једног народа и да за Вас ништа не представља одлазак духовног вође српског народа коме су поштовање и дивљење, још за живота, указивали сви народи региона и свијета, ма које вјере били", подвукао је Додик.

Он истиче да је високи представник својим поступцима увриједио један цијели народ.

"Господине Инцко, Ви сте и раније показивали своје навијачке страсти у БиХ, али јуче сте дубоко увриједили један цијели народ који од Вас и није очекивао да `навијате` за њега, али јесте да поштујете његову традицију и вриједности. А Његова светост патријарх Павле је свакако био и остао једна од највећих вриједности српског народа", истакао је Додик.

Он је "обавијестио" Инцка да је 19. новембра у Београду сахрањен патријарх српски Павле и да је у РС био дан жалости.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog