Republika Srpska

Банке у БиХ ''положиле кризни испит''

ВЛАШИЋ - Банке у БиХ "положиле су испит" јер су у години свјетске економске кризе одржале ликвидност и остале финансијски стабилне, констатовано је на данашњем састанку банкара из БиХ, одржаном на Влашићу.


"Цијена тог позитивног ефекта била је преполовљена профитабилност сектора, о чему је разговарано у оквиру теме састанка `Финансијска криза - годину послије, стање, поруке`", саопштено је из Удружења банака БиХ.

На састанку је било ријечи о стању у банкарском сектору БиХ, његовој улози у функцији финансијске стабилности, пројектованим законским рјешењима у области осигурања депозита, те о даљем понашању банака и регулатора ради што ефикаснијег рада цјелокупног банкарског сектора у БиХ.

Нарочито је апострофирана проблематика примјене државног Закона о заштити потрошача посредством ентитетских институција, затим релаксације прописа из области кредитирања правних лица у свјетлу економске кризе, те захтјева за унапређење процеса принудне наплате.

На састанку је истакнуто да је прецизност, усклађеност и конзистентност законске регулативе предуслов за јак и стабилан банкарски сектор у БиХ.

Скупу, који је организовало Удружење банака БиХ, присуствовали су директори банака у БиХ, гувернер и вицегувернер Централне банке БиХ, директор Агенције за осигурање депозита БиХ, представници државног и ентитетских министарстава финансија, директори ентитетских агенција за банкарство, те представници УСАИД-овог "ПАРЕ" пројекта.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog