Republika Srpska

MMФ: Друга транша за БиХ почетком јануара

САРАЈЕВО - Шеф Мисије Међународног монетарног фонда за БиХ Костас Христоу сматра да би друга транша у износу од око 95 милиона евра из стендбај - аранжмана могла бити реализована почетком јануара наредне године уколико власти у БиХ у најбржем року испуне свој дио обавеза.


"Заиста све зависи од власти у БиХ, односно да ли ће чим је прије могуће испунити обавезе. Тада би друга транша стендбај - аранжмана већ почетком јануара могла да буде пребачена. У овом тренутку не можемо одредити датум за ту траншу", истакао је Христоу у интервијуу Срни.

Он је подсјетио да је делегација ММФ-а, коју је предводио већ постигла договор на нивоу особља у погледу првог прегледа стендбај-аранжмана за БиХ.

"То је први корак у комплетирању првог прегледа. Током овог периода смо имали врло конструктивне и понекад јако дуге разговоре, али они су позитивно окончани и већ се виде одређени позитивни ефекти", рекао је Христоу.

Шеф Мисије ММФ-а за БиХ напоменуо је да је у стендбај- аранжману садржана обавеза кварталних прегледа које врши ова монетарна институција у погледу испуњавања обавеза из овог аранжамана.

"Сваки пут када дођемо на квартални преглед договараће се ново Писмо намјере и сваки пут наконтога ћемо са тим документом излазити пред Извршни одбор да би се пустила сљедећа транша из стендбај - аранжмана", појаснио је Христоу.

Говорећи о другој транши из овог аранжмана, Христоу је рекао да ће она бити пуштена након потпуног комплетирања овог првог прегледа.

"Наравно првобитно је сматрано да би то могло бити крајем децембра ове године, али ипак то је био само циљни датум. Дакле, да би изашли пред Извршни одбор ММФ-а органи власти у БиХ морају да испуне низ мјера које су договорене а за неке од њих ће требати одређено вријеме да би се комплетирале као што је усвајање буџета за 2010. годину на свим нивоима", рекао је Христоу.

Он није могао рећи када ће о резултатима првог прегледа ММФ-а бити извјештен Извршни одбор ове монетарне институције.

"Не могу у овом тренутку рећи којег ће то датума бити јер се прво мора видјети како изгледа календар обавеза Одбора, након чега ће заказати датум", додао је Христоу.

Он је појаснио да је у случају добијања друге транше ријеч о техничком кашњењу које не би требало утицати на остатак програма, те да очекује да ће према садашњем плану трећа транша бити пуштена крајем марта 2010. године.

Христоу је напоменуо да је БиХ до сада испунила читав низ обавеза према ММФ-у и да је постигнут напредак по питању испуњавања програма.

"У вријеме закључивања стендбај - аранжмана је договорено да ће бити извршен ребаланс буџета и ентитетски парламенти су одобрили те ребалансиране буџете до краја августа ове године што је била једна од обавеза", подсјетио је Христоу.

Он је напоменуо да је такође испуњена обавеза у смислу успостављања Сталног комитета за финансијску стабилност, који треба да потпише Меморандум о разумијевању, што је оцијенио дефинитивним напретком.

"Истовремено фискална слика није онаква какву смо је пројектовали у вријеме закључивања споразума. Сада видимо да ће пројектовани дефицит за ову годину ипак бити већи од оне циљне бројке коју смо очекивали а исто је и за фискални дефицит за 2010. годину", истакао је Христоу.

Према његовим ријечима, током разговора представника ММФ-а и БиХ договорен је читав низ политика које ће бити кориштене да се ти проблеми санирају.

"Договорили смо те политике, као и циљеве фискалне политике за ову и идућу годину. Тачно је да је државни ниво испунио све обавезе по аранжману. Оба ентитета су требала да смање плате и то је питање које се још увијек рјешава. Договорили смо како ће се то урадити идуће године", додао је Христоу.

Он је нагласио да је питање пензија које доста утиче на потрошњу други приоритет који требају оба ентиета рјешити.

"Мора се цјеловито рјешавати питање пензионог система као таквог, због тога што су пензиони фондови РС и ФБиХ преузели оређене обавезе у смислу исплате пензија остварених под посебно повољним условима", рекао је Христоу.

Шеф Мисије ММФ-а је напоменуо да власти у ФБиХ и РС морају да реформишу пензиони систем да би се осигурала његова финансијска одрживост и истовремено да се заштитите рањиве групе, односно људи који су своје пензије зарадили плаћајући доприносе цијели живот.

"То су елементи који се тичу обавеза ентитета. Морају да припреме акционе планове и законе путем којих ће се то провести. Морају кренути јако брзо већ у наредним седмицама", додао је он.

Говорећи о макроекономској ситуацији у БиХ, Христоу је истакао да је забиљежен пад друштвеног бруто производа од 3,5 одсто али да се истовремено виде и знакове опоравка, и да жели да вјерује да се БиХ опоравила од свјетске економске кризе.

"За примјер видимо да расте потражња за извозним производима из БиХ, што је повезано са опоравком у западној Европи. За идућу годину предвиђамо мали опоравак од пола процента бруто друштвеног производа", рекао је он.

Христоу напомиње да више није једино питање да ли се БиХ опоравља од свјетске економске кризе, већ и колико снажно тај опоравак иде.

"Врло је важно обезбједити да извоз буде конкурентан и да БиХ искористи опоравак у Европи. Власти морају показати да су озбиљне у рјешавању дугорочних слабости у земљи односно да раде на побољшању конкурентности, стварању ефикасније економије, пословног окружења повољног за бизнис и директна страна улагања", рекао је он.

Христоу сматра да би раст економије и опоравак у БиХ могао бити пуно јачи, напомињући да је веома важно да се донесу врло снажне политике јер је то једини начин побољшања животног стандарда у БиХ.

Говорећи о банкарском сектору у БиХ, шеф Мисије ММФ-а за БиХ изразио је наду да ће банке наставити са снажним пословањем у овој земљи јер су преузеле такву обавезу.

"Због рецесије банке су смањиле обим давања кредита и то се десило у свим земљама. До сада су банке у протеклих 10 године биле корисне и доста су допринијеле расту и развоју БиХ. И у будућности ће наставити имати важну улогу", напомиње Христоу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog