Politika

Tихић: Београд не комуницира са Сарајевом

БЕОГРАД- Предсједник Странке демократске акције Сулејман Тихић изјавио је да хрватски и бошњачки чланови Предсједништва БиХ не инсистирају на сређивању односа са Србијом и да са њихове стране нема никакве иницијативе.


"Још ни питање постављања амбасадора у Србији нисмо ријешили. С друге стране, званичници Србије су у свакодневној комуникацији са РС без контакта са остатком БиХ. Они не комуницирају са Сарајевом", рекао је Тихић.

Он сматра да је "само привид" то што се, можда, чини да представници Србије шаљу двосмислене сигнале и да имају некакве скривене намјере, упркос томе што тврде да је за њих прихватљиво свако рјешење које је плод договора лидера у БиХ.

Тихић сматра да Србија нема утицај на ставове премијера Републике Српске (РС) Милорада Додика у вези са проналажењем начина за рјешење актуелне политичке кризе у БиХ.

Он је рекао да међународна заједница нема довољно одлучности да стане на пут кризи и ријеши ситуацију на начин који ће одговарати свима, а да у ЕУ нема чак ни јасне политике односа према БиХ.

Што се тиче рјешења политичке ситуације у БиХ, Тихић сматра да радикализација прилика није у интересу РС.

"РС се не може одвојити од БиХ, јер је свима јасно да је свака подјела праћена ратним сукобима. Због тога сматрам да ће криза бити окончана рјешењем које је у интересу свих, а то је функционална и цјеловита БиХ", сматра он.

Тихић се залаже да, како је рекао, премијер БиХ буде из једног народа, предсједник из другог, а да је предсједник парламента представник трећег народа у БиХ.

Према његовом мишљењу, тако би било избјегнуто прегласавање, али то не значи укидање РС.

Тихић наводи да нико не може укинути РС без воље њених политичких представника и да ће ентитета бити докле год је БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog