Svijet

Словенија тражи контакт са међународним водама

ЉУБЉАНА - Словеначко министарство спољних послова објавило је текст једностране изјаве уз арбитражни споразум двије владе који су раније потписали премијер Хрватске Јадранка Косор и словеначки премијер Борут Пахор, у којем се наводи да је Словенија приликом распада бивше Југославије имала територијални контакт са отвореним морем и да је задатак арбитраже да то потврди.


У тексту који је достављен и хрватској Амбасади у Словенији се наглашава да Словенија тиме одговара на хрватску једнострану изјаву уз споразум од 9. новембра, са чијим се садржајем не слаже.

"Република Словенија изјављује да у складу са међународним правом једнострана изјава дата уз арбитражни споразум нема утицаја на његов садржај и да изјава Хрватске од 9. новембра нема утицаја на арбитражни поступак", наводи се у изјави, чији је текст објављен на интернет страници Министарства спољних послова Словеније.

У изјави се наводи да је задатак арбитражног суда да одреди "територијални контакт територијалног мора Словеније са отвореним морем", дакле очување права Словеније на додир са отвореним морем који је имала на дан осамостаљења, 25. јуна 1991. године.

"Република Словенија изјављује, такође, да се арбитражни споразум тумачи у складу са уобичајеним значењем израза који се налазе у одредбама самог споразума", наводи се у изјави.

Хрватски премијер Јадранка Косор и премијер Словеније Борут Пахор потписали су 4. новембра у Стокхолму споразум о арбитражи за дефинисање граничне линије између двије државе.

Арбитражи се у Словенији противи десна опозиција, која ће вјеројатно затражити референдум о овом питању, док су у Хрватској против арбитраже лијево орјентисана опозиција и Католичка црква.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog