Republika Srpska

Средњобосански кантон: Синдикати тврде да су умањења плата незаконита

ТРАВНИК - Координациони одбор Синдиката образовања оцијенио је да је одлука Владе Средњебосанског кантона о аконтативном износу плате за октобар са умањењем од 10 одсто свим буџетским корисницима и аконтативна исплата накнада за топли оброк за септембар и октобар од осам КМ по радном дану незаконита и једнострана.


Предсједник Координационог одбора Синдиката образовања Неџад Јахић рекао је Срни да је кантонална Влада овом одлуком у потпуности прекршила одредбе важећих колективних уговора свих синдиката образовања, као и Закона о уштедама у ФБиХ.

"Влада СБК није донијела посебан пропис о уштедама за Средњебосански кантон, па самим тим није имала ни законско право за доношење ове одлуке. Синдикати образовања су понудили Влади конкретне приједлоге рационализације и уштеда у сектору образовања, о чему се Влада није уопште изјашњавала", нагласио је Јахић.

Координациони одбор Синдиката тражи да Влада ову одлуку стави ван снаге, као и да Скупштина кантона на сједници заказаној за понедјељак, 23. новембра покрене посебну процедуру за законитост правно неутемељене одлуке.

Синдикати образовања захтјевају што хитније сазивање заједничког састанка са преговарачким тимом кантоналне владе како би биле спријечене нежељене и несагледиве посљедице, за које би, како кажу, искључиви кривац била Влада.

Јахић је најавио да ће у супротном, синдикати образовања бити приморани да донесу одлуку о активирању привремено одгођеног штрајка.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog