Svijet

Авганистан: 13-огодишњак погинуо постављајући бомбу крај пута

КАБУЛ - Један 13-годишњи Авганистанац погинуо је док је постављао бомбу покрај пута на југу земље, саопштило је Министарство унутрашњих послова.


Дјечак је погинуо док је постављао експлозивну направу у области Захри у јужној провинцији Кандахар, саопштило је министарство, додајући да су милитанти натјерали дјечака да то учини.

"Под утицајем терориста 13- годишњи дјечак поставио је мину у подводни канал испод пута. У тренутку постављања бомба је експлодирала и он је погинуо", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се осуђује стална пракса талибана да "на овако језив начин користе дјецу за постизање својих циљева".

"Овакве акције су против ислама и људских вриједности. Министарство унутрашњих послова оштро осуђује овај варварски чин терориста", истиче се у саопштењу.

Бомбе покрај пута су јефтине и једноставне, али их је скоро немогуће открити. Управо због тога талибани их масовно користе.

САД и НАТО распоредили су више од 100.000 војника у Авганистану који се боре против талибана, док амерички предсједник Барак Обама разматра слање додатних 40.000. Одлука о слању додатних војнике очекује се након празника Дана захвалности у четвртак.

Познато је да талибани плаћају сељацима постављање експлозивних средстава, као и да користе дјецу за постављање бомби и извођење самоубилачких напада.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog