Nauka

Почели експерименти у ЦЕРН након годину дана паузе

ЦИРИХ - Након одлагања дужег од годину дана, научници су у лабораторијама близу Женеве ноћас поново почели експерименте у највећем акцелератору честица на свијету, како би симулирали услове који су довели до „Великог праска".


Први покушај да експеримент почне, који је прекинут у септембру прошле године, био је праћен упозорењима да би се у акцелератору могле створити црне рупе које ће усисати Земљу.

„Научници из Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) су успоставили кружење снопова честица у оба правца у великом хадронском колајдеру (ВХК), чиме је учињен корак даље у односу на први покушај да експеримент почне у септембру 2008.", изјавио је портпарол ЦЕРН-а Џејмс Гилис.

Велики хадронски колајдер (велики уређај за сударање субнуклеарних честица) налази се у подземном тунелу дуж границе Швајцарске и Француске.

Експеримент у ВХК, који би требало да разјасни бројне тајне настанка универзума, био је прекинут само девет дана након отпочињања, због техничког проблема чије је отклањање трајало дуже него што се очекивало.

„Сада је велики хадронски колајдер машина чији рад много боље разумијемо него прије годину дана", изјавио је директор ЦЕРН-а за акцелераторе Стив Мајерс.

ЦЕРН, 55 година стара организација која на истраживачким пројектима окупља 10.000 научника и техничара из цијелог свијета, одлучно одбацује било какве претпоставке да би њихов спектакуларни експеримент могао да изазове пропаст свијета.

„Такве приче немају никакво утемељење", изјавио је портпарол ЦЕРН-а Гилис.

Генерални директор ЦЕРН-а Ролф Хауер је изјавио да је био „херкуловски напор" да се обезбиједи поновно отпочињање експеримента који кошта 10 милијарди швајцарских франака (9,82 милијарде долара).

ЦЕРН је саопштио да ће следећи важан корак експеримента бити судар енергија ниског интензитета, што се очекује за око недељу дана, док ће у пуном замаху бити у јануару, кад снопови честица буду разбијени на енергетским нивоима који су виши од свега што је досад истраживано.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog