Društvo

Штрбац: Хапсе Србе без основа

ЗАГРЕБ- Директор Документационог информационог центра "Веритас" Саво Штрбац потврдио је да је у Подгорици ухапшен 45-годишњи Станко Ковачевић, из села Ервеник код Книна, због сумње да је починио ратни злочин против цивилног становништва.


"Полиција је Ковачевића ухапсила јуче у Подгорици према Интерполовој потјерници, коју је расписао Биро Интерпола у Загребу. Данас га је саслушао истражни судија и одредио му екстрадициони притвор", објаснио је Штрбац.

Ковачевић је у вријеме акције хрватске војске "Олуја" пребјегао са породицом у Србију гдје је добио држављанство. Живио је у Србији од 1995. године, а у Црну Гору је отишао недавно, преко предузећа у којем је запослен.

Штрбац је рекао да је Жупанијски суд у Шибенику 1992. године осудио у одсуству Ковачевића, заједно са групом од још 29 мјештана села Ервеника, на затворске казне због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва.

"Десеторо њих је осуђено на 15 година затвора, а 20 на по 10 година затвора. Из ове групе од 30 људи, петоро је ухапшено и изручено Хрватској и то један у Аустрији, по један у Италији, Енглеској и Њемачкој, док је пети добровољно отишао у Хрватску", нагласио је Штрбац.

Он је додао да су четворица ослобођена у поновљеном поступку, док је против једног још у току понављање судског поступка.

"Од укупно 2 000 активних предмета за око 1 400 Срба из Крајине су расписане међународне потјернице, а најмање њих 80 је већ похапшено широм свијета. Хрватској је изручено 24, а половина је ослобођена послије завршене истраге или поновљеног судског поступка", рекао је Штрбац.

То доказује, констатовао је он, колико су оптужбе неосноване и колико људи се напатило.

"Ови подаци показују колика је злоупотреба Интерпола од стране Хрватске, јер је у свим земљама чланицама Интрепола отворен лов на Србе. Нема сезоне, ни зимске ни љетње. Хрвати и даље могу да се играју са нашим животима кад код то пожеле", истакао је Штрбац.

Он је нагласио да су многи Срби осуђени без чврстих доказа и на основу погрешних чињеница.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog