Društvo

Црна Гора: Криминалне групе нису хијерархијски организоване

ПОДГОРИЦА - Црна Гора је транзитно подручје преко кога воде одређене руте пребацивања дроге ка западноевропским земљама, а према процјенама полиције тренутно је активно од десет до 12 група, које су дио неког ланца.


Шеф Одсјека за борбу против дроге и кријумчарења у црногорској Управи полиције Миодраг Лаковић рекао је да у Црној Гори нема већег броја група које имају посла са дрогом, а које имају јасну унутрашњу хијерархију и које броје већи број чланова.

"Прије бих рекао да већина група које имају посла са дрогом код нас немају одређену хијерархију, гдје су јасна задужења чланова. Те групе су хоризонтално устројене, гдје се чланови повезују ради заједничких интереса или заједничког организовања кријумчарења дроге", рекао је Лаковић.

Он је навео да је одузимање имовине криминалцима битна ствар у борби против организованог криминала.

"Неопходно је доказати основно кривично дјело, а након тога води се финансијска истрага која треба да обезбиједи доказе да ли је имовина могла бити стечена легалним путем или је основана сумња да је стечена неким криминалним радњама", рекао је Лаковић.

Према подацима полиције, неколико група из Црне Горе повезано је са криминалцима из региона, западне Европе, Јужне Америке, Блиског Истока.

Црногорска полиција заплијенила је ове године значајне количине дроге и учествовала и извела четири велике операције у којима је против 53 особе поднесена кривична пријава за злочиначко удруживање и организовану трговину наркотицима.

Ове године заплијењено је више од 15 килограма хероина, нешто више од пола килограма кокаина, а у бројним акцијама полиција је одузела више од 900 килограма марихуане.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog