Društvo

Воћин: Полиција поништава личне карте Србима повратницима

ВОЋИН - Хрватска полиција поништила личне карте Србима повратницима у села на подручју општине Воћин, пише загребачки "Вечерњи лист" .


На кућне адресе десетак српских повратника на подручју општине Воћин посљедњих седмица поштари су донијели полицијска Рјешења о поништавању личних карата, што је узнемирило Србе под Папуком, наводи лист.

Према истом извору, у рјешењима пише да им се личне карте одузимају на основу Закона о пребивалишту и боравишту грађана, јер је утврђено да су, како се наводи, дали нетачне и неистините податке о пребивалишту.

Провјером на терену, полицајци тврде да у обновљеним кућама нису затекли поједине особе, па су их избрисали из евиденције о пребивалишту и поништили им личне карте.

"Од маја ове године стално живим у Смудама, на адреси са које се никада нисам ни одјављивао, у породичној кући коју је Хрватска обновила на име мог оца, мајке, мене, супруге и сина. Овдје сам рођен, завршио школу, радио до рата у 'Гају', а послије рата, као и сви српски прогнаници, док нам кућа није обновљена, живио сам у Србији", рекао је један од српских повратника 47-годишњи Перо Живковић.

Он је навео да су му у полицији рекли да не може имати личне карте у двије државе.

"Необично ми је да ми личну карту не поништава Србија, из које сам отишао, већ моја држава Хрватска у коју сам се вратио и у којој намјеравам даље живјети", каже Живковић који је уложио жалбу на Рјешење.

Његова супруга Слободанка, наводи лист, каже да се због таквог односа администрације у свом родном крају осјећа као странац.

"Уз све повратничке проблеме сада нам се одузимају лична документа без којих не можемо ни комуналије платити, а камо ли било што друго", нагласила је Живковићева.

Предсједник Жупанијског вијећа српске националне мањине у Вировитици Станиша Жарковић рекао је да је у службеним евиденцијама много особа које су умрле и које не живе на подручју жупаније, те он с стога поздравља мјере да се, како је рекао, у све то унесе више реда.

"На подручје жупаније вратило се тек двадесетак одсто српских становника, углавном старијих особа, па без стварног разлога грађанима не би требало одузимати личне документе", рекао је Жарковић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog