Društvo

Хрвати истражују наводе о намјештању утакмица у лиги

ЗАГРЕБ - Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) требало би сутра од полиције да затражи провјеру навода о "намјештању" фудбалских утакмица у Хрватској.


Хрватски медији преносе да се, према информацијама које су понудили њемачки истражиоци и УЕФА, међу 200 сумњивих фудбалских утакмица из девет европских лига налази 14 сусрета из Прве лиге Хрватске.

Медији наводе да је хрватска полиција можда већ добила податке од УЕФА-е које су утакмице сумњиве, али да по том питању није изашла у јавност.

УЕФА би у сриједу, 25. новембра, требало да саопшти који су њени даљи кораци по овом питању, а медији наводе да ће бити и избацивања из такмичења.

"Такви прекршаји сигурно утичу на фудбал, а казне би могле бити и оне које спомињете. Наравно, све треба доказати, али кад Уефа с тиме излази у јавност, сигурно је да има доказе и то је грозно и за нас", рекао је генерални секретар Хрватског фудбалског савеза Зорислав Сребрић.

Полиција у Њемачкој, Великој Британији, Швајцарској и Аустрији раније је ухапсила 17 особа због сумње да су учестовали у лажирању скоро 200 фудбалских утакмица у девет европских држава.

Међу утакмицама за које се верује да су биле намјештене су и три одигране у Лиги шампиона, као и 12 у новоформираној Лиги Европе. Истрагом је утврђено да су утакмице лажиране у Њемачкој, Белгији, Швајцарској, Хрватској, Словенији, Турској, Мађарској, БиХ и Аустрији.

Полиција је направила рације на укупно 50 локација, у Њемачкој је ухапшено 15 особа, у Швајцарској двије, а приликом претреса је заплијењено више од милион евра у кешу, као и велики број компјутера.

Сви ухапшени осумњичени су да су подмићивали фудбалере, тренере и судије, а потом улагали велике суме новца на кладионицама широм Европе и Азије.

Међу ухапшенима су и Хрвати, браћа Анте и Милан Шапина, који су били у центру велике афере у Њемачкој прије пет година, када је фудбалски судија Роберт Хојцер осуђен на затворску казну, пошто је признао да је примио мито од 70.000 евра да намјести више утакмица.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog