Politika

Сав Без УН сутра разматра Инцков извјештај

ЊУЈОРК - Савјет безбједности УН разматраће сутра полугодишњи извјештај високог представника Валентина Инцка о ситуацији у БиХ, а на сједници ће се, осим Инцка, обратити и предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић.


У извјештају, који се односи на период од 1. маја до 31. октобра 2009. године, Инцко оцјењује да је БиХ направила мали прогрес у испуњавању програма реформе, а као изузетак наводи усвајање закона у вези либерализације визног режима и издавања првих биометријских пасоша.

Инцко у извјештају наводи да подржава наставак бутмирског процеса за уставну реформу у БиХ, који су покренули ЕУ и САД и оцјењује да чињеница, да је међународна заједница требала да се укључи како би се овај процес покренуо, јасно показује потребу за њеном значајном и конкретном улогом у олакшавању процеса уставне реформе.

Високи представник наводи да је војна мисија ЕУФОР кључни фактор безбједности у БиХ, те оцјењује да је политичка ситуација у БиХ крхка и напета.

У извјештајном периоду, оцјењује Инцко, није остварен напредак по питању стварања повољније пословне климе.

Високи представник у извјештају критикује рад Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ за који каже да је под утицајем негативне политичке климе и затегнутих политичких односа, те Владу, Народну скупштину и премијера Републике Српске Милорада Додика, уз оцјену да он подрива ауторитет међународне управе у БиХ.

Инцко у извјештају оцјењује да је Влада Федерације БиХ разједињена, слаба, нефункционална и суочена са социјалним немирима због захтјева ММФ-а за смањење буџета.

Као проблем ФБиХ издвојен је Мостар због немогућности хрватских и бошњачких политичара да се договоре о успостављању власти више од годину дана након посљедњих избора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog