Svijet

Румунија: Башеску и Џоана у другом кругу

БУКУРЕШТ - Актуелни предсједник Трајан Башеску побиједио је у првом кругу предсједничких избора у Румунији, али није освојио довољно гласова да избјегне други круг, резултати су анкета спроведених на биралиштима.


Башеску ће се у другом кругу, 6. децембра суочити са лидером љевичара Мирчеом Џоаном.

Према истраживању агенција ИНСОМАР и ЦУРС, Башеску је освојио између 33 и 34 одсто гласова, док је Џоана, бивши амбасадор у Вашингтону, освоји између 31 и 32 одсто.

Ови избори виде се као кључни за рјешење владине кризе због које је одгођена помоћ Међународног монетарног фонда /ММФ/ и оживљавање економских и политичких реформи.

Ко год да побиједи у другом кругу играће кључну улогу у именовању новог премијера и формирању нове владе умјесто коалиционе владе лијевог центра која је пала у октобру.

Аналитичари оцјењују да су у питању најважнији избори од пада комунизма.

У првом кругу учествовало је 12 кандидата. Сваки предсједнички кандидат обећавао је да ће извести земљу из кризе и побиједити сиромаштво, али ниједан није спомињао болне резове без којих нема 20 милијарди евра новчане инфузије из касе ММФ-а.

ММФ тражи да се усвоји рестриктиван буџет, да се смањи државна управа, пензије и заледе плате.

Иако је економија претходних година значајно расла, Румуни су остали међу најсиромашнијим Европљанима.

Осим економске Румунију потреса и политичка криза након што се у октобру распала владајућа коалиција, јер је десет министара из редова социјалдемократа поднијело оставку. Крњи кабинет Емила Бока оборен је у Парламенту.

Уз први круг предсједничких избора у Румунији је одржан и референдум о реорганизацији и смањењу броја посланика у Парламенту.

Референдум се односи на смањење броја посланика на 300 и прелазак на једнодомни парламент. Тренутно законодавну власт у Румунији врше два дома, у којима има укупно 471 посланик.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog