Politika

Микеш: Апелација Клуба Бошњака мора бити проглашена неуставном

БАЊА ЛУКА - Aко Уставни суд БиХ буде поступао у складу са европским конвенцијама и Уставом БиХ апелација бошњачких делегата Вијећа народа Републике Српске требало би да буде одбачена као неоснована, изјавио је потпредсједавајући Вијећа Мирослав Микеш.


"Захтјев бошњачких делегата не може бити усвојен из два разлога: одлуке Уставног суда РС су коначне, а апелација се подноси када су угрожена права појединаца и када је прекршена Европска конвенција о заштити људских права и слобода", рекао је Микеш.

Он је казао да је проблем у томе што Бошњаци покушавају да изједначе појам "босански" са "бошњачки".

"Иако на први поглед изгледа доста наивна, њихова иницијатива уопште није таква, јер би послије термин 'босански' тражили испред многих других ствари", упозорио је Микеш.

Микеш је истакао да термин "босански" даје опредјељење регионалности и државности, а не националности.

Клуб Бошњака у апелацији Уставном суду БиХ затражио је побијање одлуке Уставног суда РС од 8. јула ове године којом је утврђено да није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа у вези са Законом о територијалној организацији РС којим је из назива општина Костајница и Брод избрисан придјев "босански".

Клуб Бошњака сматра да је такву одлуку омогућио Пословник о раду Уставног суда РС који су такође оцијенили неуставним, али је захтјев за привремену суспензију Пословника Уставни суд БиХ у суботу одбио као неоснован, а расправа ће бити настављена 29. и 30. јануара 2010. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog