Politika

Западни Балкан ће у ЕУ тек у трећој декади овог вијека

НОВИ САД - Њемачки европарламентарац грчког поријекла Јорго Кацимаркакис скептичан је према уласку Србије и других држава западног Балкана у ЕУ до 2014. године и сматра да би то могло да се деси тек у трећој декади овог вијека.


Кацимаркакис, који је близак сарадник шефа њемачке дипломатије Гвида Вестервела, каже да ће Њемачка, у овом тренутку, на путу у ЕУ једино пружити подршку Исланду и Хрватској.

"То је први воз који ће ући у Унију. Што се тиче Србије, Црне Горе и БиХ, те државе су према већ уобличеном ставу Савјета министара ЕУ смјештене у други воз, а то је онај који креће можда тек у трећој декади овог вијека", рекао је Кацимаркакис за новосадски "Дневник".

Овај европарламентарац, иначе члан Извршног одбора Либерално-демократске партије Њемачке, тврди да је грчка иницијатива о пријему држава западног Балкана у ЕУ до 2014. године само пука симболика.

"Атина тиме жели да притисне на тастер симболику стогодишњице почетка Првог свјетског рата и да оживи дебату, као и позитиван приступ проширењу ЕУ, какав је владао до уназад неколико година. До 2014. године у ЕУ ће, међутим, једино ући Исланд и Хрватска, док ће остали морати да сачекају друга времена", сматра Кацимаркакис.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog